NATO respinge acuzaţiile venite din Belarus. Lukaşenko a acuzat mobilizarea de forţe militare la frontiera țării

Data publicării:
100415a-HQ28-011 NATO Headquarters Brussels.
Foto: nato.int

Alianţa Nord-Atlantică a respins, duminică, afirmaţiile preşedintelui Aleksandr Lukaşenko privind mobilizarea de efective militare în apropierea frontierei vestice a Belarusului, subliniind însă că NATO urmăreşte situaţia cu atenţie.

Aleksandr Lukaşenko a exprimat îngrijorare în legătură cu exerciţii militare desfăşurate de NATO în Polonia şi Lituania, considerând manevrele drept o acumulare de forţe militare.

„Nu există nicio mobilizare militară a NATO în regiune. Prezenţa multinaţională a NATO în partea de est a Alianţei nu este o ameninţare pentru nicio ţară. Este strict defensivă, proporţionată şi menită să prevină conflictele şi să menţină pacea”, a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt al Alianţei Nord-Atlantice.

Reprezentantul NATO a îndemnat Belarusul să respecte drepturile fundamentale, inclusiv cel la proteste paşnice.

Lituania a găzduit, în perioada 2-14 august, exerciţii militare NATO cu participarea trupelor din SUA şi Polonia.

„Criza din Belarus este de tip politic, iar acuzaţiile conducerii Belarusului privind interferenţe externe ori ameninţări au rolul de a transfera vina şi a justifica acţiunile”, a declarat Raimundas Karoblis, ministrul Apărării din Lituania, citat de Mediafax.

Rusia a anunţat duminică dimineaţă că i-a transmis lui Aleksandr Lukaşenko disponibilitatea de a oferi asistenţă militară în caz de necesitate, în contextul protestelor.

Sâmbătă, Kremlinul a anunţat că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a declarat încrezător că problemele din Belarus se vor rezolva, după ce a discutat prin telefon, cu omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko.

Miniştrii de Externe din ţările Uniunii Europene s-au pronunţat, vineri după-amiază, în favoarea impunerii de sancţiuni Belarusului, în contextul acţiunilor de reprimare produse după scrutinul prezidenţial contestat puternic de opoziţie.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a cerut autorităţilor din Belarus să înceteze reprimarea protestelor.

Potrivit rezultatelor finale, anunţate vineri de Comisia Electorală Centrală, preşedintele Aleksandr Lukaşenko a câştigat scrutinul prezidenţial cu 80,1% din voturi, iar principalul candidat al opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 10,12%.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Cel puţin doi protestatari au murit, iar câteva mii au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus.

Pe fondul presiunilor, Administraţia Aleksandr Lukaşenko a semnalat vineri că este dispusă la "dialog obiectiv" cu partenerii străini pentru depăşirea crizei politice.

Administraţia Vladimir Putin a denunţat, joi, tentativele străine în sensul destabilizării Belarusului. Rusia „observă tentative clare de ingerinţe externe cu scopul divizării societăţii şi destabilizării situaţiei din Belarus”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri