NATO spune că e pregătită să ajute Polonia în criza de la graniţa belarusă, dar nu ia deocamdată nicio măsură

Data publicării:
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO. Foto: Christian Marquardt - Pool/ Getty Images

NATO este pregătită să ofere sprijin Poloniei „dacă se va dovedi a fi necesar”, dar guvernul de la Varşovia reuşeşte deocamdată să gestioneze afluxul de migranţi veniţi dinspre Belarus, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele polonez Andrzej Duda, transmite AFP.

„Nu suntem supuşi unui atac şi nu ne confruntăm cu o ameninţare militară directă. Aşadar, nu există niciun motiv pentru a invoca articolul 4 din tratatul” Alianţei, a declarat Duda. Acest articol permite statelor membre ale NATO să ceară convocarea unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord asupra „oricărei chestiuni care priveşte securitatea unei ţări membre”.

„Polonia a reuşit până în prezent să gestioneze problema fără implicarea directă a NATO”, a remarcat Stoltenberg. „Urmărim evoluţia situaţiei şi suntem pregătiţi să oferim sprijinul necesar dacă Polonia îl va cere”, a adăugat el.

În acest timp, preşedintele polonez a criticat „atacul civil” organizat la frontiera poloneză cu migranţi împinşi de militari belaruşi şi „consolidarea dispozitivului militar rus în regiune”, transmite Agerpres.

Vezi și VIDEO  Polițiștii polonezi spun că cei din Belarus i-au orbit cu lasere și stroboscoape în timp ce 200 de migranți au intrat forțat în Polonia

„Nu este nicio îndoială că aceste acţiuni diferite sunt coordonate şi NATO trebuie să-şi sporească vigilenţa, întrucât ea este responsabilă pentru securitatea aliaţilor”, a atras atenţia Andrzej Duda.

El a propus consolidarea temporară a prezenţei militare a NATO pe flancul estic prin „desfăşurarea unor unităţi suplimentare şi consolidarea misiunilor de poliţie aeriană”.

„Rămânem vigilenţi”, i-a răspuns Jens Stoltenberg. „Condamnăm acţiunea regimului Aleksandr Lukaşenko ce exploatează migranţii într-o manieră cinică şi inumană pentru a exercita o presiune împotriva ţărilor Alianţei şi suntem pregătiţi să le ajutăm”, a completat el.

Pe de altă parte, secretarul general al Alianţei a reînnoit oferta de dialog adresată Moscovei cu o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pentru calmarea tensiunilor şi evitarea oricărui incident, în contextul consolidării prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina. „Dar Rusia nu a răspuns favorabil acestei oferte”, a deplâns Stoltenberg.

Citește Și Belarus, şi Polonia sunt vinovate de „încălcări grave” ale drepturilor omului în criza migranților de la graniță (raport)

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri