NATO susține o Ucraină suverană, independentă și angajată ferm pe calea democrației

Data publicării:
anders fogh rasmussen secretarul general al NATO afp

  

În fotografie: Anders Fogh Rasmussen

„Astăzi, Ucraina este cea mai importantă chestiune de securitate din Europa”, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

El a subliniat că declaraţia adoptată de miniştrii celor 28 de state membre ale alianţei este un mesaj de solidaritate, de susţinere şi de un angajament continuu faţă de poporul ucrainean.

„Este foarte important (ca NATO – n.r.) să transmită un mesaj, potrivit căruia fiecare stat are dreptul la propria alegere în materie de alianţă sau politică externă”, a adăugat Rasmussen.

„Cele 28 de state membre NATO continuă să susţină suveranitatea şi independenţa Ucrainei, integritatea teritorială a acestei ţări, dezvoltarea democratică şi principiul inviolabilităţii frontierelor ucrainene. Aceste principii reprezintă factori-cheie ai stabilităţii şi securităţii în Europa Centrală şi de Est”, se arată într-un comunicat comun al miniştrilor Apărării, informează Mediafax.

Miniştrii Apărării ai statelor NATO au precizat că urmăresc îndeaproape situaţia din Ucraina.

Alianţa Nord-Atlantică insistă pe „importanţa dialogului politic bazat pe valori democratice, pe respectarea drepturilor omului şi ale minorităţilor, pentru a răspunde aspiraţiilor democratice ale întregului popor ucrainean”.

„Toate statele trebuie să respecte suveranitatea, independenţa şi integritatea teritoarială a Ucrainei”, a declarat secretarul general al NATO.

În timp ce miniştrii Apărării ai statelor NATO începeau reuniunea la sediul alianţei, la Bruxelles, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat verificarea pregătirii pentru luptă a trupelor din centrul şi vestul Rusiei, în apropiere de Ucraina, potrivit ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu.

El a anunţat, de asemenea, consolidarea protecţiei flotei ruse în portul din Sevastopol, situat în Crimeea, unde au loc manifestaţii pro şi contra autorităţilor centrale.

Rasmussen a declarat că a fost informat miercuri după-amiaza cu privire exerciţiile militare ale Moscovei.

„Consider că (ruşii – n.r) şi-au îndeplinit obligaţiile în materie de transparenţă”, a afirmat el, adăugând că nu cunoaşte detaliile cu privire la amploarea acestor exerciţii.

La rândul său, ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a subliniat importanţa menţinerii legăturilor cu Rusia.

„Un lucru este clar: faptul că nu doar Germania, dar şi NATO, şi Rusia sunt interesate ca Ucraina să-şi găsească calea spre stabilitate. Rusia trebuie să fie implicată (în soluţionarea crizei din Ucraina). Nu poate fi găsită o soluţie fără Rusia”, a spus von der Leyen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri