Sari la conținut

Negocierile de la Berlin între Ucraina și Rusia au fost un semieșec. Germania se teme de o confruntare armată directă

(FOTO: AFP/MEDIAFAX)

Steinmeier a spus că miniștrii vor sta de vorbă cu premierii lor și este „posibil” să decidă luni sau marți dacă vor continua negocierile.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, și omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, au refuzat să facă declarații.

„Dacă nu suntem foarte atenți, vom derapa în continuare către o confruntare directă între forțele armate ucrainene și ruse”, avertizase ministrul german de Externe chiar înaintea acestei întâlniri de criză al cărei scop era de a aplana tensiunile dintre Kiev și Moscova, relatează Le Parisien.

Intelocutorii s-au concentrat asupra modalităților de a ajunge la o încetare a focului în estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale luptă cu separatiștii proruși, dar și de a îmbunătăți controlul de-a lungul frontierei ruso-ucrainene.

Duminică, armata ucraineană a anunțat că forțele guvernamentale au preluat controlul asupra unei stații de poliție în Lugansk, oraș controlat de rebeli, care în prezent este încercuit de trupele Kievului.

Ucraina acuză Rusia că în ultimele 24 de ore a trimis noi echipamente militare peste graniță, inclusiv lansatoare de rachete Grad. Un avion de luptă ucrainean a fost doborât în regiunea Lugansk. Pilotul ar fi reușit să se catapulteze și ar fi fost salvat de forțele ucrainene.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a dezmințit afirmațiile unui lider rebel, Aleksandr Zaharcenko, premierul autoproclamatei Republici Populare Donețk, care a spus că Rusia trimite echipament și luptători în estul Ucrainei. Zaharcenko a vorbit sâmbătă de 150 de vehicule blindate, inclusiv 30 de tancuri, și 1.200 de luptători antrenați în Rusia.