Nemulțumit. Președintele Franței cere ca UE să-și reducă din atribuții

Data publicării:
francois hollande

Francois Hollande a reacţionat la votul acordat de francezi Frontului Naţional, partid de extremă-dreapta. Liderul de la Elysee a criticat şi politica dusă până acum de oficialii de la Bruxelles.

Acest vot este un act de sfidare la adresa Europei, care generează acum mai multă îngrijorare decât protecţie. Acest vot este un act de sfidare faţă de politică pentru că, după atâţia ani de criză, continuă să ceară eforturi, fără să arate rezultate”, a spus președintele francez.

În opinia liderului de la Elysee, „Europa a devenit de neînţeles”. El cere ca UE să facă un pas înapoi acolo unde nu este nevoie de ea: „Sunt conştient că este îndepărtată şi de neînţeles chiar şi pentru state. Nu se mai poate continua aşa. Europa trebuie să fie simplă, limpede, să fie eficientă când este necesar şi să se retragă de acolo de unde nu e nevoie de ea”, a afirmat Francois Hollande.

Partidele populiste din Uniunea Europeană au obţinut rezultate peste aşteptări în Franţa, Marea Britanie, Belgia, Grecia şi Danemarca. Nu doar partide ca Frontul Naţional în Franţa şi UKIP în Marea Britanie, mai sunt şi Partidul Poporului Danez, iar în partea stângă a evantaiului politic sunt grecii de la Syriza.

Multe alte grupări naţionale susţin că Uniunea Europeană trebuie să-şi modifice poziţia în anumite subiecte. Şi asta reprezintă o mare provocare pentru liderii celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, reprezintă o provocare pentru Parlamentul European şi alte instituţii ale UE.

Partidul socialist al lui Francois Hollande a suferit o înfrângere umilitoare la alegerile pentru Parlamentul European, unde a obţinut doar 14 procente, faţă de cele 25 de procente înregistrate de Frontul Naţional. Apelul preşedintelui francez vine într-un moment în care au apărut şi primele semne ale unei coagulări a euroscepticilor în Parlamentul European.

„La câteva ore de la alegeri, după închiderea birourilor de votare din Marea Britanie, Nigel Farage mi-a spus, în termeni mai puţin violenţi, că în ciuda faptului că suntem în grupuri separate, vom avea probabil ocazia să facem front comun contra deciziilor Uniunii Europene”, a anunțat Marine Le Pen, președintele Frontului Național din Franța.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri