Nicolas Sarkozy, acuzat de rasism după ce a folosit cuvântul „maimuță”. La ce s-a referit fostul președinte al Franței

Data publicării:
Nicolas Sarkozy Honoured with the 'Toison de Oro' at The Royal Palace in Madrid
Carlos Alvarez/Getty Images

Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte al Franței, a vorbit joi seară, într-o emisiune tv, despre cartea scriitoarei Agatha Christie, „Zece negri mititei”, redenumită recent „Erau 10”. Sarkozy a folosit cuvântul „maimuță” cu referire la elitele „care nu ascultă pe nimeni” și care decid ce cuvinte putem folosi, comentariu care a provocat multe reacţii pe reţelele de socializare.

În timp ce denunţa „elitele care strâmbă din nas”, Nicolas Sarkozy s-a referit la romanul semnat de Agatha Christie, „Zece negri mititei”, redenumit recent „Erau zece” din cauza dimensiunii rasiste a vechiului titlu, întrebând dacă avem „dreptul de a spune maimuţă”.

"Această voinţă a elitelor, care strâmbă din nas... Care sunt ca maimuţele, care nu ascultă pe nimeni. Avem dreptul să spunem maimuţă? Pentru că (râde)... Nu mai avem dreptul să spunem... Cum se spune acum „Zece soldaţi” aşa e? Societatea progresează", a spus Nicolas Sarkozy în timpul emisiunii, înainte de a întreba: „Ştiti cartea? Agatha Christie, ei bine, nu mai avem dreptul acum. Nu mai putem să spunem „maimuţă” fără a insulta pe cineva”, a continuat el, potrivit Mediafax.

Asocierea de idei i-a făcut pe mulţi telespectatori să reacţioneze, mai ales pe Twitter. În general ei au denunţat faptul că fostul preşedinte a asociat maimuţele cu negrii.

„Deci, Nicolas, cum să-ţi spun, cuvântul pe care îl cauţi nu este „maimuţă”, ci „negru ”... Pe de altă parte, faptul că ai făcut legătura cântăreşte o tonă!!!!”, a scris o internaută.

„Nicolas Sarkozy în mijlocul unui naufragiu rasist”, a denunţat, de asemenea, pe Twitter, europarlamentarul Yannick Jadot.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri