Nord-vestul Bulgariei, polul sărăciei din Uniunea Europeană

Data publicării:
rasovo

Rasovo, un sat cu 1.200 de locuitori din nord-vestul Bulgariei, este unul dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Oamenii de aici au ajuns la disperare şi se plâng că viaţa este chiar mai grea decât în urmă cu şapte ani, când ţara a aderat la blocul comunitar.

Analiştii economici au o explicaţie pentru situaţia dezastruoasă din zonă.

„Investițiile scăzute, nivelul scăzut al veniturilor, șomajul ridicat și rata scăzută a ocupării locurilor de muncă - situația este una sumbră”, explică analistul economic Yavor Alexiev.

Aproape niciun progres, aşadar, de când Bulgaria a intrat în Uniunea Europeană. Foarte mulţi tineri au părăsit satele, multe case au devenit ruine, iar căruţele trase de măgari sunt principale mijloace de transport.

Agricultura, care este principala sursă de venit a oamenilor de aici, nu le aduce aproape nici un ban.

Cei care au suprafeţe mici de teren le-au închiriat marilor fermieri. Sunt trei mari fermieri aici, în Rasovo, care lucrează terenurile”, povesteşte Rangel Dimitrov, tractorist.

Însă viaţa nu este grea doar la sat, ci şi în oraşele din regiune. Anul trecut, şomajul a ajuns aici la 22%, dublu faţă de restul ţării. În plus, rata mortalităţii este una dintre cele mai ridicate din ţară, iar cea a naşterilor - printre cele mai scăzute.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri