Norvegia, ţara milionarilor. Fiecărui norvegian îi revine un milion de coroane din vânzarea petrolului

Data publicării:
norvegia

Norvegia este al şaptelea exportator de petrol din lume. Conştienţi că resursele se vor termina la un moment dat, conducătorii ţării au înfiinţat în 1990 un fond în care toţi cei peste 5 milioane de cetăţeni sunt acţionari.

Săptămâna aceasta, valoarea fondului a ajuns la 5.100 miliarde de coroane, echivalentul a peste 600 de miliarde de euro. Asta înseamnă că fiecărui norvegian îi revine peste un milion de coroane. Totuşi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionaţi de Banca Centrală. Ei sunt destinaţi bunăstării generaţiilor viitoare.

Patru la sută din bani sunt folosiţi pentru plata subvenţiilor şi a ajutoarelor sociale. Alte cinci procente sunt folosite pentru consolidarea capitalul ţării. Investiţiile se fac însă cu mare prudenţă şi cumpătare.

Am pus la punct o echipă mare dedicată investiţiilor imobiliare, astfel încât să putem realiza mai multe tranzacţii. Dacă o să investim sau nu, asta depinde însă de piaţă şi de oportunităţi”, spune Yngve Slyngstad, CEO la Fondul de stat.

Strategia autorităţilor de la Oslo a dat roade. Fondul de stat reprezintă 183% din PIB-ul ţării, fiind cel mai mare din lume. Şi, în timp ce alte state europene se zbat să iasă din criză, Norvegia deţine aproape 1% din totalul acţiunilor la nivel mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri