NORVEGIA. Trei oglinzi gigantice aduc lumină, iarna, într-un oraș cu 3.000 de locuitori

Data publicării:
norvegia

Timp de sute de ani, pentru locuitorii oraşului Rukan, venirea toamnei însemna venirea întunericului. Localitatea este situată într-o vale adâncă, unde lumina soarelui nu mai bate din septembrie şi pînă în martie.

Un plan de a aduce razele soarelui în valea întunecată a existat încă de acum un secol, însă tehnologia necesară a apărut abia recent. Autorităţile au montat trei oglinzi uriaşe pe un vârf de munte, la 450 de metri deasupra oraşului. Numite şi heliostate, aceste oglinzi urmăresc mişcarea soarelui şi îi reflecă lumina în jos, către oraş.

„Ideea este veche de 100 de ani, dar acum a devenit realitate. Cu ajutorul oglinzilor, soarele este reflectat asupra noastră. Este o idee nebunească, dar este amuzantă”, spune managerul de proiect, Oystein Haughan.

Până acum, oamenii mergeau cu telecabina până în vîrful muntelui ca să prindă cîteva raze de soare. Chiar şi aşa, s-au găsit mulţi cetăţeni reticenţi faţă de planul inovator care a luminat oraşul.

„Când am lansat ideea, a fost mult scepticism. Cred că tinerilor le-a plăcut ideea, dar bătrânii au fost cei circumspecţi”, povestește un localnic.

Oglinzile sunt controlate de un computer, care urmăreşte traiectoria soarelui şi caută cel mai bun unghi, aşa încît oraşul să primească suficientă lumină.

Însă localnicii nu se gîndesc la calcule, ci mai degrabă anticipează primele sărbători în care vor avea parte şi de razele soarelui.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri