Norvegia va plasa armata în apropierea instalațiilor de gaze după exploziile de la gazoductele Nord Stream

Data actualizării: Data publicării:
Platformă petrolieră norvegiană, lângă țărm.
Norvegia va desfășura trupe în apropierea instalațiilor de gaze după exploziile de la gazoductele Nord Stream. Foto: Profimedia

Armata va fi desfășurată în apropierea instalațiilor de petrol și gaze ale Norvegiei, în urma presupusului sabotaj al conductelor de gaze din apele suedeze și daneze, relatează Sky News. Cel mai recent incident a fost confirmat de prim-ministrul Jonas Gahr Stoere în miercuri după-amiază.

„Armata va fi mai vizibilă la instalațiile de petrol și gaze norvegiene”, a spus premierul norvegian.

Stoere a adăugat că un atac asupra instalațiilor offshore norvegiene ar trebui „gestionat împreună cu aliații noștri”.

Norvegia anunțase deja că „va crește gradul de securitate” în jurul instalațiilor de petrol și gaze, după ce în urmă cu câteva luni, Royal Navy a transmis că a detectat submarine rusești în timp ce călătoreau spre sud, din Arctica, de-a lungul coastei norvegiene.

Poliția norvegiană a consolidat la rândul ei securitatea în jurul instalațiilor, după incidentele de la gazoductele Nord Stream.

Avarii „fără precedent” la gazoductele Nord Stream. Gazele rusești se scurg în Marea Baltică

Autoritatea maritimă suedeză a anunțat, marți, că a identificat două noi scurgeri de gaze la gazoductul Nord Stream 1 în apele teritoriale suedeze și daneze, relatează Reuters. Anunțul vine la o zi după ce autoritățile daneze au avertizat cu privire la o altă scurgere, de la gazoductul defunct Nord Stream 2.

Uniunea Europeană a anunțat că scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia și Europa, au fost rezultate ale unor operațiuni de sabotaj - însă nu a acuzat direct Rusia.

Seismologii au raportat explozii subacvatice înainte de apariția scurgerilor de gaze. Autoritățile daneze au publicat imagini cu bulele ridicate la suprafața apei în urma scurgerilor din conducte, cel mai mare cerc de bule având diametrul de un kilometru. „Nu există nicio îndoială că a fost vorba de explozii”, a decalrat Bjorn Lund de la Centru Național de Seismologie din Suedia.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri