Sari la conținut

Noua lege antiteroristă din Bulgaria permite interzicerea accesului la internet

Conform unora dintre prevederile noii legi, în timpul acțiunilor de prevenire sau de gestionare a situației provocate de un eventual act terorist, forțele de ordine vor avea dreptul să limiteze libertatea de mișcare, să suspende accesul la internet iar companiile care gestionează rețelele informatice vor fi obligate să ofere autorităților un acces imediat la date.

Pe de altă parte, autoritățile vor avea dreptul să stocheze până la trei ani înregistrările cu comunicațiile personale, perioada maximă permisă în prezent fiind de șase luni.

O altă dispoziție a legii face referire la cartelele pre-pay și prevede că operatorii de telefonie mobilă pot înregistra cel mult zece numere pentru un singur utilizator.

Măsurile pot fi dispuse de șeful Agenției pentru Securitate Națională - serviciul bulgar de contraspionaj - sau de Ministerul de Interne pentru cel mult şase luni. Orice măsură luată în baza acestei legi poate fi contestată la Curtea Supremă Administrativă, dar depunerea contestației nu are ca efect suspendarea aplicării respectivei măsuri. De asemenea, legea solicită guvernului să adopte un plan antiterorist național.