Nouă lucruri pe care UE intenţionează să le facă după ce Marea Britanie a optat pentru Brexit

Data publicării:
eu steag uniunea europeana GettyImages-457787428 1

Foto: Gulliver/GettyImages

ASIGURAREA PIEŢELOR

O comunicare a Băncii Centrale Europene (BCE) în vederea asigurării pieţelor şi mediilor economice este aşteptată vineri dimineaţa. Înainte de referendumul britanic, al cărui rezultat îngrijora pieţele, BCE s-a declarat "pregătită" să facă faţă "tutror situaţiilor neprevăzute", indiferent de rezultat.

MOBILIZAREA LIDERILOR UE

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, Parlamentului European (PE) Martin Schulz şi Consiliului European Donald Tusk se întâlnesc vineri la ora locală 10.30 (11.30, ora României) la Bruxelles pentru a oferi noi perspective proiectului european. Premierul olandez Mark Rutte, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE (al statelor membre UE) este de asemenea invitat.

REACŢIA UNITARĂ A STATELOR MEMBRE

În cazul în care victoria "Leave" este confirmată, prima reuniune post-Brexit a statelor membre UE este, de asemenea, prevăzută vineri, la prânz, la Luxemburg, în cadrul unui Consiliu la nivel de secretari de stat însărcinaţi cu Afaceri Europene, care urmează să pregătească summitul european din 28 şi 29 iunie. Înainte de această întâlnire, o reuniune a miniştrilor de Externe socialişti este programată vineri dimineaţa la Luxemburg.

CĂTRE GERMANIA

O întâlnire între miniştrii de Externe a celor şase state fondatoare ale UE - Franţa, Germania, Olanda, Luxemburg, Belgia şi Italia - este avută în vedere sâmbătă, în Germania, potrivit unor surse europene, dar care deocamdată nu a fost confirmată oficial.

Preşedintele francez François Hollande a anunţat deja că va efectua "săptămâna viitoare" o vizită în Germania, fără să ofere alte precizări.

UN PLAN FRANCO-GERMAN?

Mai multe surse au anunţat în ultimele săptămâni că o iniţiativă a cuplului franco-german este studiată în vederea oferirii unei perspective UE, chiar dacă Franţa pare mai interesată de acest lucru decât Germania.

Hollande a pledat joi pentru o Uniune în măsură "să-şi asigure mai întâi proyecţia, securitatea, apărarea", să se doteze cu "instituţii mai simple, mai rapide" şi "cooperări consolidate" între statele membre care doresc să avanseze mai rapid.

SESIUNE EXTRAORDINARĂ A PARLAMENTULUI 

O serie de reuniuni politice sunt planificate în Parlamentul European încă de vineri dimineaţa, între liderii diverselor grupuri politice. Ei ar putea să convină asupra convocării unei sesiuni plenare extraordinare pentru luni, 27 iunie, sau marţi, 28 iunie.

COMISIA LA TREABĂ

O reuniune a celor 28 de comisari europeni este prevăzută luni la Bruxelles. Ei se vor apleca asupra punerii în practică a Brexitului. Înainte de anunţarea referendumului, jurişti din Executivul european au fost invitaţi să-şi suspende planurile de vacanţă în iulie, pentru a se lansa fără întârziere într-o intensă muncă juridică.

UN SUMMIT LA BRUXELLES

Un summit european este prevăzut pe 28 şi 29 iunie la Bruxelles, ordinar, ca la finalul oricărei preşedinţii semestriale. Şefii de stat şi de guverne din cele 28 de state membre urmează să discute despre criza migraţiei, locurile de muncă şi investiţii. Însă calendarul Brexitului, în cazul în care va fi confirmat, va constitui, evident, subiectul central.

ÎNTÂLNIRE LA BRATISLAVA

Slovacia urmează să preia, de la Olanda, pe 1 iulie, preşedinţia semestrială a Consilului UE, în a doua parte a lui 2016. Cu această ocazie, comisarii europeni se vor duce la Bratislava la tradiţionala vizită de la începutul unei preşedinţii. Brexitul se va afla cu siguranţă pe agendă.

Citiți și;

BREXIT | E oficial. Marea Britanie optează pentru ieșirea din UE

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri