Noua președintă a Slovaciei, invitată în Germania alături de alți trei lideri est-europeni

Data publicării:
zuzana caputova - fb

Preşedintele Frank-Walter Steinmeier a trimis invitaţii omologilor săi din Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia la evenimentele de sărbătorire a căderii Zidului Berlinului care vor fi organizate în acest an în capitala Germaniei, informează luni dpa, preluată de Agerpres.

Weekly Government Cabinet Meeting
Președintele Frank-Walter Steinmeier i-a invitat pe omologii săi din Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria la marcarea a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului  Foto: Gulivery/Getty Images

Contribuţia slovacilor la căderea Zidului Berlinului în 1989 nu a fost uitată, a scris Steinmeier în scrisoarea de felicitare adresată recent alesei preşedinte a Slovaciei Zuzana Caputova, conform unui comunicat al Preşedinţiei germane. Scrisori de invitaţie similiare au fost transmise şi şefilor de stat din Polonia, Cehia şi Ungaria.

Pentru marcarea a 30 de ani de la căderea Zidului sunt prevăzute peste 100 de evenimente în capitala Germaniei, în perioada 4-10 noiembrie 2019.

Evenimentele de pe 9 noiembrie 1989 vor fi rememorate la Poarta Branderburg, piaţa Alexanderplatz, la sediul fostei poliţii secrete Stasi şi în alte patru puncte de reper ale Berlinului, pe un „Traseu al Revoluţiei” cu instalaţii de lumini şi sunet, imagini şi expoziţii, potrivit organizatorilor.

Organizatorul evenimentelor, compania de stat Kulturprojekte GmbH, intenţionează ca ziua aniversară să fie un „festival al libertăţii”, şapte scene pentru concerte urmând să fie amplasate în oraş. Un concert mare este prevăzut să aibă loc la Poarta Brandenburg. 

Citiți și: 

Zidul Berlinului, întruchiparea Cortinei de Fier

Zidul Berlinului, luat cu asalt în 9 noiembrie 1989

Zidul Berlinului. Joachim Rudolph a săpat timp de șase luni un tunel de 146 de metri prin care au evadat 29 de oameni

STASI, obsesia supravegherii: dintre sutele de mii de informatori, 8.000 au fost elevi și studenți

Închisorile est-germane au perfecționat metodele sovietice. STASI și „psihologia operativă”

Vânzarea saşilor, sursă de venit în comunism. Conturile ICE Dunărea au înregistrat tranzacţii de 4 miliarde de dolari

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri