Nouă ţări UE vor un fişier cu datele pasagerilor companiilor aeriene

Data publicării:
Airfrance

„Unul dintre instrumentele cele mai eficiente de asigurare a urmăririi acestor persoane, atât atunci când merg în Siria sau în alte zone de conflict, cât şi când revin în ţările lor, ar fi să putem dispune de un sistem numit PNR (passenger name record) european”, au anunţat într-un comunicat comun miniştrii de Interne francez, Manuel Vallsm şi belgian, Joelle Milquet, relatează Mediafax.

Cererea lor, adresată Parlamentului Euroean (PE), unde dosarul este blocat în prezent, este susţinută de către Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Suedia, au precizat ei, potrivit AFP.

Acest fişier „va permite autorităţilor competente să detecteze şi să urmărească deplasările acestor persoane, cu scopul de a-i repera şi împiedica pe cei, adesea tineri vulnerabili, care ar putea să fie tentaţi să îşi rişte viaţa mergând în această zonă de conflict, dar şi, dacă este cazul, să prevină comiterea unor atentate pe teritoriul european sau să lupte împotriva anumitor infracţiuni grave", au subliniat cei doi miniştri.

Franţa şi Belgia sunt două dintre cele mai vizate ţări UE de „jihadişti europeni” plecaţi să lupte în Siria şi care ar putea „reprezenta o ameninţare” odată întorşi acasă.

Peste 600 de jihadiști europeni

Coordonatorul european al luptei împotriva terorismului, Gilles de Kerchove, estimează la peste 600 numărul jihadiştilor europeni. Mulți dintre ei au dublă naţionalitate, ceea ce le permite să meargă într-o ţară din Africa de Nord, de pildă, de unde pot pleca ulterior către Turcia, o ţară de tranzit pe drumul către Siria. Acelaşi itinerar este utilizat la întoarcere.

Comisia Europeană (CE) a prezentat, în februarie 2011, un proiect de creare a unui fişier de date cu dosarele pasagerilor, cu scopul de a „lupta împotriva infracţiunilor grave şi terorismului”, dar acesta a fost respins, în aprilie 2013, cu 31 de voturi la 25 în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile a PE, afectându-i şansele de a fi adoptat în şedinţă plenară.

Noi negocieri ar urma să fie angajate cu eurodeputaţii, cu scopul de a asigura proiectului PNR „un nivel înalt de protecţie a vieţii private, şi anume prin sisteme independente de control al utilizării datelor, în deplină conformitate cu dreptul UE”, au anunţat Valls şi Milquet.

Propunerea intervine în contextul unei opinii publice sensibilizate de scandalul interceptărilor comunicațiilor practicate de Statele Unite și dezvăluite de Edward Snowden. Ulterior, s-a dovedit că și alte țări - inclusiv Franța - au programe de spionare a telecomunicațiilor.

În plus, Uniunea Europeană a avut îndelungi controverse cu Statele Unite în ceea ce privește datele pasagerilor. Abia în aprilie anul trecut Parlamentul European a aprobat acordul prin care se autorizează transferul către autoritățile americane a datelor pasagerilor curselor aeriene transatlantice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri