Numărul imigranților ilegali ajunși în Europa a atins un nou record

Data publicării:
IMIGRANTI GettyImages-462127642 1

Foto: Gulliver/GettyImages 

Pe tot parcursul anului trecut, numărul imigranților clandestini ajunși în Europa a fost de circa 219.000. Aceștia provin din zone de conflict, precum Siria sau Afganistan, dar majoritatea vin din țări africane motivați de dorința de a găsi un trai mai bun în Europa.

Cei veniți din Africa subsahariană trec prin Libia, unde războiul civil și lipsa unei autorități statale a lăsat frontierele nesupravegheate. Mai departe, ei traversează Marea Mediterană în special în direcția Italiei, Maltei și a Greciei cu ambarcațiuni puse la dispoziție de traficanți și aflate adesea într-o stare precară, cauza a numeroase naufragii, peste 2.000 de imigranți pierzându-și viața anul acesta în urma unor astfel de evenimente.

O altă rută, folosită mai ales de sirieni și afgani, este traversarea Turciei și apoi a unui porțiuni din Marea Egee către insulele grecești.

Conform ultimelor date oficiale, în Grecia au sosit anul acesta 135.000 de imigranți clandestini, iar în Italia aproape 94.000. Pe ansamblu, cei mai mulți imigranți ilegali vin din Eritreea (circa 25.000 anul acesta), Nigeria (12.000), Somalia, Siria, Gambia și Bangladesh.

Europa „gestionează cu greu importantul aflux de persoane care caută un refugiu în interiorul frontierelor noastre”, a declarat vineri la o conferință de presă, la Bruxelles, comisarul european pentru imigrație, Dimitris Avramopoulos. Dar Europa este construită în special pe principiul „solidarității cu cei aflați în nevoie. Sunt ființe umane, oameni disperați. Au nevoie de sprijinul nostru”, a apreciat comisarul european.

„Ceea ce trebuie să facem (...) este să ne organizăm sistemul pentru rezolva această problemă într-un mod decent, civilizat și european”, a continuat el, amintind de situația urgentă din țările unde au ajuns foarte mulți imigranți clandestini, precum Italia, Grecia sau Ungaria.

O parte dintre acești solicitanți de azil urmează să fie redistribuiți către celelalte state europene printr-un mecanism de cote voluntare, după ce cotele obligatorii propuse de executivul comunitar nu au fost agreate de statele membre.

Comisarul european a admis totodată că rutele prin Balcani sunt tot mai frecvent folosite în ultima vreme de imigranții ilegali veniți din Siria și Afganistan.

Citiți și

Avertisment: Occidentul se confruntă cu două catastrofe

Violențe în Catalonia. Zeci de imigranți senegalezi s-au revoltat după moartea unui compatriot

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri