O decizie a justiției declanșează lupte de stradă în capitala Macedoniei

Data publicării:
macedonia

Timp de câteva ore, capitala Macedoniei a semănat cu un câmp de bătălie. De o parte răsunau sloganurile războinice ale etnicilor albanezi şi pietrele smulse din pavaj şi aruncate în scuturile poliţiştilor, de partea cealată zgomotul grenadelor lacrimogene lansate de forţele de ordine. Furioşi că sunt filmaţi, protestatarii nu au ezitat să-i agreseze pe zecile de jurnalişti aflaţi acolo.

Totul a plecat de la decizia unui tribunal din Skopije, care a condamnat şase etnici albanezi la închisoare pe viaţă, după ce i-a găsit vinovaţi de uciderea a cinci pescari de etnie slavă, în apropierea capitalei macedonene. Instanţa a considerat crima ca având substrat terorist, menit să destabilizeze fosta republică iugoslavă şi de aceea a dat un verdict atât de dur. Pentru membrii comunităţii albaneze, sentinţa este însă motivată politic.

Albanezii reprezintă un sfert din populaţia de două milioane de persoane a Macedoniei. În 2001, fosta republică iugoslavă a fost în pragul războiului civil. Spiritele s-au calmat abia după ce comunitatea albaneză a primit mai multe drepturi.    

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri