O deputată britanică, împuşcată în campania anti-Brexit, a murit

Data publicării:
jo cox deputat laburist fb

Potrivit martorilor, atacatorul care se afla în clădirea Bibliotecii din Birstall, acolo unde Jo Cox avea un birou, a scos un pistol şi a tras de trei ori asupra politicianului britanic. Când aceasta a căzut la pământ agresorul a scos un cuţit şi a înjunghiat-o de mai multe ori. A plecat, lăsând femeia de 41 de ani într-o baltă de sânge. De asemenea, a fost rănit şi un bărbat de 77 de ani.

Poliţia l-a arestat pe agresorul în vârstă de 52 de ani pe o stradă, la câteva zeci de metri de locul agresiunii. Jo Cox a fost transportată la spital dar a decedat după câteva ore. Poliţia nu ia în calcul un act terorist.

Primele imagini din Bristall, cu poliţiştii care îl arestează pe ucigasul deputatei Jo Cox, au apărut pe postul ITV. 

„Chiar înainte de ora 13:00, astăzi, Jo Kox - deputată de Batley şi Spen - a fost atacată pe Market Street, în Birstall. Sunt foarte tristă că trebuie să vă anunţ că ea a murit în urma rănilor suferite. În mod evident, această investigaţie este într-o fază extrem de timpurie. Avem un individ în arest. În acest moment, nu putem discuta despre existenţa unui motiv. Nu căutăm pe altcineva în conexiune cu acest incident în acest moment”, a declarat reprezentanta Poliţiei din West Yorkshire.

Vreau să reasigur comunităţile din preajmă că, potrivit informaţiilor noastre, acesta este un incident izolat, chiar dacă unul cu un impact mult mai mare”, a adăugat comisarul-şef al Poliţiei din West Yorkshire.

Deputata laburistă era în campanie pentru tabăra anti-brexit, iar un martor povesteşte că agresorul ar fi strigat, înainte de atac, un slogan al unei formaţiuni de extremă dreapta, care se militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE. Jo Cox, care avea doi copii, fusese aleasă ca membru al Camerei Comunelor în 2015.

Brendan Cox, soţul deputatei ucise, a declarat că îşi doreşte ca britanii „să se unească şi să lupte împotriva urii care a ucis-o pe Jo”.

O colegă a noastră, Jo Cox, a fost atacată şi rănită foarte grav. Am decis ca, în urma acestui lucru, să suspend toate evenimentele de campanie. Gândurile noastre sunt alături de Jo Cox şi de familia sa”, a declarat fostul primar al Londrei Boris Johnson, care militează pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

Premierul David Cameron, care urma să participe la un eveniment în Gibraltar, teritoriu pe care Marea Britanie şi Spania şi-l dispută, şi-a anulat prezenţa acolo.

„Este un anunţ tragic şi absolut îngrozitor. Gândurile mele sunt alături de soţul lui Jo, Brendan, de cei doi copii ai lor şi de familia lor. Am pierdut o mare stea. Era o deputată foarte bună în campanii, care dădea dovadă de o uriaşă compasiune, cu o inimă mare. Oamenii vor fi foarte trişti din cauza a ceea ce s-a întâmplat. Un anunţ cu adevărat îngrozitor. Prin urmare, este drept să suspendăm campania pentru acest referendum. Gândurile tuturor vor fi alături de familia lui Jo şi de alegătorii ei în aceste momente cutremurătoare”, a declarat David Cameron.

Liderul laburist Jeremy Corbyn a declarat că, în acest moment, Marea Britanie se află "în şoc după această crimă oribilă". 

„Jo a murit în timpul serviciului său public din inima democraţiei noastre, în timp ce îi asculta pe oamenii care au ales-o să-i reprezinte. Acum, toate gândurile noastre se îndreaptă către soţul ei, Brendan, şi cei doi copii ai lor. Aceştia vor creşte fără mamă, dar vor putea fi mândri de toată activitatea ei”, a declarat liderul partidului din care Jo Cox făcea parte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri