O femeie care și-a ucis soțul violent, grațiată a doua oară de Hollande

Data actualizării: Data publicării:
jacqueline sauvage gratiere2

O femeie franceză de 69 de ani, care și-a ucis soțul violent în 2012, a fost eliberată din închisoare, după ce președintele Francois Hollande a intervenit în favoarea ei a doua oară. Jacqueline Sauvage, devenită un simbol al luptei împotriva violenței domestice, a fost ieșit din închisoare pe 28 decembrie, după ce a săvârșit patru ani din pedeapsa de 10 ani primită după ce și-a împușcat mortal soțul, relatează BBC News.

jacqueline sauvage gratiere2
Sursă foto: change.org

Jacqueline Sauvage și copiii ei au fost victimele agresiunilor soțului ei timp de zeci de ani, iar după condamnarea ei sute de mii de oameni au pornit o campanie pentru a fi eliberată. Președintele Francois Hollande a dat un decret de grațiere parțială a femeii la sfârșitul lunii ianuarie, adică pedeapsa ei a fost redusă la minimul posibil, iar o instanță trebuia să decidă dacă va fi eliberată sau nu. Însă, tribunalul a respins cererea de eliberare. În această săptămână, președintele francez a emis un decret de grațiere complet, ceea ce a însemnat că Jacqueline Sauvage a fost eliberată din închisoare în aceeași zi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-un comunicat de presă, Francois Hollande a precizat că este de părere că Jacqueline Sauvage trebuie să fie alături de familia ei nu în închisoare. O mașină în care se aflau Jacqueline Sauvage și cele trei fiice ale ei a fost văzută plecând de la închisoarea Reau la doar câteva ore după anunțul președintelui.

Susținătorii femeiii au fost încântați de veste. Însă, șefa sindicatului francez al magistraților, Virginie Duval, a declarat că președintele a luat această decizie pentru a fi pe placul opiniei publice și a atras atenția că instanțele au acționat conform legii atunci când au respins apelurile femeii.

În august, o instanță din Franța a respins cererea pentru eliberare condiționată, iar luna trecută Curtea de Apel din Paris a decis același lucru. Motivarea judecătorilor a fost că Jacqueline Sauvage nu a arătat că are remușcări privind fapta comisă.

În cei 47 de ani în care au fost căsătoriți, Jacqueline Sauvage a fost victima violenței domestice și agresiunilor sexuale și a ajuns în spital de patru ori. Nici copiii cuplului nu a scăpat de violența tatălui lor. Fiul cuplului a fost bătut în repetate rânduri, iar două din cele trei fete ale celor doi au fost agresate sexuale de tatăl lor. La data de 9 septembrie 2012, fiul cuplului s-a sinucis. A doua zi, Jacqueline Sauvage și-a împușcat soțul de trei ori în spate, ucigându-l. În octombrie 2014, a fost condamnată la 10 ani de închisoare pentru omucidere fără premeditare.

Confirmarea, la 3 decembrie 2014, de către o curte de apel a condamnării femeii la 10 ani de închisoare le-a revoltat pe cele trei fiice ale sale, Sylvie, Carole și Fabienne Marot. 

„Mama noastră a suferit de-a lungul întregii sale vieți de cuplu, victimă a tatălui nostru, un om violent, tiranic, pervers și incestuos”, au pledat ele.

Fiicele ei au început încă de atunci o campanie de eliberare a femeii din închisoare și i-au cerut lui Francois Hollande să o grațieze. 

De asemenea, 434.000 de oameni au semnat o petiție pentru eliberarea ei și zeci de miniștri francezi au susținut eliberarea ei din închisoare. De asemenea, în ianuarie, după ce președintele Francois Hollande s-a întâlnit cu cele trei fiice ale sale a decis să o grațieze parțial. Deoarece, decretul său a fost respins de tribunal, decizia lui finală a fost eliberarea imediată din închisoare a femeii.

Constituția franceză îi dă oferă președintelui dreptul de a grația, din 2008 doar cu titlu individual. Aceasta a fost a doua oară când François Hollande și-a exercitat această prerogativă, după ce în 2013 i-a acordat o reducere de pedeapsă celui mai vechi deținut din Franța, Philippe El Shennawy, eliberat condiționat după 38 de ani petrecuți în închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri