Galerie Foto O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber. Zeci de vaci au murit otrăvite din cauza secetei fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
vaci moarte pe camp
O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber. Zeci de vaci au murit otrăvite din cauza secetei fără precedent. FOTO: Profimedia Images

O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber la începutul acestei luni, după ce aproximativ 50 de vaci au fost găsite fără viață. Experții care au prelevat probe de la fața locului au constatat că vitele au murit otrăvite după ce au consumat plante tinere de sorg, un accident cauzat de secetă, scrie France24.

S-a întâmplat la o fermă din Sommariva del Bosco, lângă Torino, în nord-vestul Italiei.

Vacile au murit după ce s-au intoxicat cu acid cianhidric, a transmis institutul local de bunăstare a animalelor - IZS.

Acidul cianhidric provine din dhurrin, prezent în mod natural în plantele tinere de sorg, deși nu în aceleași concentrații mari ca cele găsite în probele prelevate la fața locului.

„Bănuiala noastră e că seceta a provocat această cantitate foarte mare de dhurrin în plantele de sorg”, a declarat Stefano Giantin, veterinar la IZS, responsabil de acest caz.

În condiții normale de creștere, cantitatea de dhurrin scade pe măsură ce plantele se dezvoltă. Seceta puternică a oprit însă creșterea plantelor de sorg, iar cantitatea de dhurrin s-a concentrat în interiorul lor.

O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber. Zeci de vaci au murit otrăvite din cauza secetei fără precedent. FOTO: Profimedia Images
O fermă italiană a devenit o morgă în aer liber. Zeci de vaci au murit otrăvite din cauza secetei fără precedent. FOTO: Profimedia Images

Otrăvirea cu acid cianhidric este rapidă și brutală. Simptomele apar la 10-15 minute după ingestie, iar moartea survine la aproximativ 15-30 de minute. Otrăvirea provoacă tulburări respiratorii, nervoase și musculare.

Dhurrin se găsește în mod natural în sorg, în special la lăstarii tineri care îl folosesc ca apărare împotriva ierbivorelor, dar atunci când este digerat, eliberează acid ciahidric, cunoscut și sub numele de cianură de hidrogen.

„În mod normal, nu provoacă moartea”, a spus veterinarul Giantin, potrivit sursei citate.

În probele prelevate de la Sommariva del Bosco, concentrația de dhurrin din lăstari a fost la un nivel neobișnuit de ridicat, despre care Giantin a spus că pare a fi rezultatul secetei care a lovit Italia și mare parte din Europa în această vară.

O doză de peste 700 mg/kg de acid cianhidric este considerată fatală pentru bovine, dar s-a constatat că animalele de la Sommariva au cantități de peste 900 mg/kg în sânge.

Singura modalitate ca vacile să fie salvate ar fi fost injectarea lor cu tiosulfat de sodiu, pentru a neutraliza cianura de hidrogen. Este modalitatea prin care experții au reușit să salveze în jur de 30 de vaci pe 11 august, când alte trei ferme din Piemont au fost lovite de același fenomen. 14 dintre animale nu au mai putut fi însă salvate.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri