O franțuzoaică a dat statul în judecată pentru efectele poluării

Data publicării:
Air Pollution Levels In Putney Exceed Yearly Quota Just Days Into 2013
Foto: Gulliver/Getty Images

O franțuzoaică rezidentă de 30 de ani în Paris care suferă de boli respiratorii cronice dă în judecată statul francez pentru că nu i-a protejat sănătatea de efectele poluării aerului, informează Le Parisien.

Air Pollution Levels In Putney Exceed Yearly Quota Just Days Into 2013
Foto: Gulliver/Getty Images

După trei decenii de probleme de sănătate repetate, Clothilde Nonnez, în vârstă de 57 de ani, a depus plângere miercuri împotriva statului la Tribunalul administrativ, punând în cauză calitatea aerului din orașul său de reședință. 
  
Reclamanta solicită compensații, argumentând că standardele de calitate a aerului nu sunt îndeplinite. Poluarea ar fi cauza diferitelor boli respiratorii de care ea suferă, cum ar fi bronșita cronică și pneumonia. Evidențiind că are o ''igienă de viață foarte sănătoasă'', această femeie sportivă a spus că ''foarte repede după ce a ajuns la Paris a dezvoltat un astm semnificativ. În decembrie 2016, atunci când poluarea atinsese un nivel record, ea a făcut pericardită, o inflamație a membranei din jurul inimii, scrie Agerpres.

 Medicii care mă tratează îmi spun că trebuie să mă gândesc să plec din Paris, spune ea. Înarmată cu certificate medicale ca dovezi, femeia solicită despăgubiri pentru absențele de la serviciu și pentru cheltuielile cu tratamentul. 
  
Un studiu publicat în 2016 estimează la 48.000 numărul victimelor poluării în Franța în fiecare an, aceasta fiind a treia cauză de mortalitate din țară. Două treimi dintre aceste decese pot fi prevenite. Marile orașe sunt zonele cele mai afectate, dar sunt vizate și orașele mijlocii și mici, precum și zonele rurale.

''Considerăm statul responsabil deoarece credem că problemele medicale pe care le suferă victimele poluării sunt o urmare a lipsei de acțiune a autorităților în combaterea poluării aerului", a declarat avocatul François Lafforgue pentru ziarul Le Monde. El a precizat că noi cazuri din alte orașe din Franța vor fi prezentate în următoarele săptămâni.

Parisul luptă de ani de zile pentru a combate nivelurile ridicate de smog. De la 1 ianuarie, vehiculele sunt obligate să circule în capitala franceză cu vinieta Crit'Air, care le clasifică în funcție de nivelul lor de emisii poluante, iar mașinile diesel fabricate înainte de 1997 nu au dreptul să circule. Autoritățile au introdus amenzi pentru orice vehicul care nu poartă un autocolant "Crit'Air" pe categorii de emisii — în cadrul unei scheme de promovare a vehiculelor cu emisii mai reduse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri