O lege care punea în pericol drepturile românilor din Marea Britanie a fost declarată ilegală

Data publicării:
Oameni pe strada, in Londra.
Stradă din Londra. Foto: Profimedia

Normele Ministerului de Interne care riscau să pună milioane de cetățeni ai UE, inclusiv români, în pericol de pierdere a locurilor de muncă sau de deportare din Regatul Unit după Brexit sunt ilegale, a decis Înalta Curte de la Londra, potrivit The Guardian.

În conformitate cu schema actuală de reglementare, cetățenii UE care se aflau în țară cu mai puțin de cinci ani înainte de Brexit și care aveau „statut de pre-rezident” sunt obligați să aplice din nou pentru a-și actualiza statutul la „rezident” după ce petrec 5 ani în Marea Britanie.

Dacă nu fac acest lucru, ei își pierd automat drepturile de a locui în Marea Britanie, de a munci, de a închiria proprietăți și accesul la servicii, inclusiv de sănătate, conform regulilor Ministerului de Interne care au fost declarate ilegale.

Însă într-o hotărâre pronunțată miercuri de înalta instanță, judecătorul a spus că această regula este „greșită de jure și că schema de reglementare pentru cetățenii UE este, în consecință, ilegală”, deoarece „pretinde să abroge dreptul de ședere permanentă”.

Judecătorul Lane de la Înalta Curte a decis că dreptul de ședere poate fi pierdut doar în circumstanțe foarte clare, care au fost clar definite în acordul de retragere a Marii Britanii din UE.

Pierderea drepturilor pentru cineva cineva nu a solicitat trecerea de la statutul de pre-rezident la statutul de rezident nu a fost una dintre aceste circumstanțe, a spus judecătorul.

Conform acordului Brexit, Regatul Unit și UE au convenit că atât cetățenii UE din Regatul Unit, cât și cetățenii britanici din UE pot rămâne în mod legal în țările în care locuiesc dacă s-au stabilit acolo înainte de Brexit.

Dar numai Regatul Unit și Slovenia le-au cerut cetățenilor să facă o a doua solicitare pentru drept de ședere, dacă au stat în țară de mai puțin de cinci ani, a spus instanța.

Ministerul britanic de Interne a spus că va face recurs la decizia Înaltei Curți.

„Suntem dezamăgiți de această hotărâre, pe care intenționăm să o contestăm”, a spus ministrul de Interne, Lord Murray

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri