O linie feroviară de mare viteză, picătura care a declanșat criza politică din Italia

Data publicării:
ziare criza italia

Criză majoră în Italia, bolnavul Europei din perspectiva economiei, care în plus ar putea avea o furtună și în politică. Naționalistul Matteo Salvini, liderul Ligii şi ministru de interne, s-a întors împotriva guvernului din care face parte și cere alegeri anticipate, la nici un an de la formarea Cabinetului. Un guvern care a trecut prin multe încercări înainte de a ajunge la forma din prezent, cu o coaliție mai mult decât forțată. Acum, vulerabilitățile ies la iveală, iar coaliția de guvernare începe să se zdruncine serios. Ultima picătură a fost împiedicarea proiectului unei linii feroviare de mare viteză.

Controversatul ministru de Interne al Italiei, Matteo Salvini, spune că înțelegerea cu populiștii nu mai funcționează. Salvini este deranjat că mai mulți miniștri din actualul Guvern nu sunt de acord cu proiectele și politicile sale. Singura șansă pentru deblocarea situației sunt noi alegeri.

Matteo Salvini - ministrul italian de Interne: „Italia are nevoie de curaj, energie, idei clare și DA. Italia are nevoie de mult DA. Nu este vremea domnului NU. Dacă văd că cineva vrea să mă oprească, atunci decizia trebuie să se întoarcă la poporul italian”.

Proiectul care a declanșat criza politică este construcția unei linii feroviare de mare viteză între Torino și Lyon. Este o propunere a vicepremierului Matteo Salvini, care nu este acceptată de formațiunea politică Mișcarea Cinci Stelele. Drept urmare, Salvini susține că nu mai este posibilă niciun fel de colaborare între cele două formațiuni, care guvernează împreună din mai 2018.

Mirat de această cerere, Giuseppe Conte, premierul Italiei, i-a cerut ministrului să explice italienilor de ce își dărâmă propriul guvern.

Giuseppe Conte - premierul Italiei:„Să explice națiunii și să se justifice în fața votanților care au crezut în promisiunile de schimbare motivele pentru care a decis să întrerupă abrupt și înainte de vreme acțiunile guvernului”.

Istoria unei coaliții născute cu forcepsul

Presa italiană a scris însă că în discuțiile pe care le-a avut cu premierul Italiei, Salvini ar fi spus în mai multe rânduri că nu este mulțumit de direcția în care merg lucrurile și a stabilit condițiile pentru a rămâne în coaliție. Printre acestea, demisia miniștrilor de la Transporturi, Apărare și Economie, care nu au fost de acord cu proiectele și politicile sale.

În schimb, în scurta sa declarație, premierul Giuseppe Conte, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini asupra miniștrilor săi.

Coaliția de guvernare a plecat însă din start cu fisuri, care acum s-au transformat în adevărate cratere.

Anul trecut, la 4 martie, aveau loc alegeri în Italia, după o campanie dominată de mânia împotriva imigrației. Rezultatul zguduie politica italiană. Deși a fost declarat neconcludent, atât Liga, cât și Mișcarea Cinci Stele au continuat să susțină fiecare că au câștigat mandatul de guvernare.

După această victorie, liderul Ligii, Matteo Salvini, își autoproclamă dreptul și datoria de a forma un guvern. În același timp, liderul Mișcării Cinci Stele, spune că partidul său are această responsabilitate.

Pentru a evita un conflict, au început să se pună bazele unei viitoare coaliții. Toate primele încercări au fost eșuate. După aproape o lună și jumătate de la discuții, cele două partide publică un program de politică comună pentru guvernul lor populist și propun un premier - puțin cunoscutul avocat Giuseppe Conte, care însă aducea imaginea unui tehnocrat.

Președintele Italiei respinge însă propunerea lui Conte pentru Ministerul Economiei și acesta renunță la funcția de premier, ceea ce îi înfurie pe liderii celor două partide care urmau să formeze coaliția de guvernare. Se cere organizarea de noi alegeri, iar piețele financiare încep să reacționeze.

La sfâșitul lunii mai, partidele lansează o ultimă oferă pentru a reînvia coaliția. În discuții care se întind până târziu în noapte, Giuseppe Conte este din nou ofertat drept prim-ministru și îi este aprobată și lista de miniștri. Guvernul este format oficial la 1 iunie și este pentru prima dată când o administrație pur populistă deține puterea într-un stat fondator al Uniunii Europene.

Fricțiuni între aliații de la guvernare

În câteva zile de la ocuparea funcției de ministru de interne, Salvini își pune în aplicare promisiunea de campanie de a închide porturile italiene imigranților. În lunile următoare, se concentreză pe discursuri anti-imigranți, ceea ce stârnește insecuritate în rândul italienilor și o creștere a sentimentului de eurospcepticism.

Apar și alte probleme. Anul acesta, în mai, coaliția de guvernare evită in extremis o criză, după ce un ministru demisionează după condamnarea sa pentru fraudă și delapidare. Cazul amenința deja să pună Liga și pe Salvini pe un curs de coliziune cu Mișcarea Cinci Stele, care a luat o poziție dură împotriva corupției, așa că apar noi neînțelegeri.

O altă fractură a apărut la votul Ursulei von der Leyden în Parlamentul European ca şef al Comisiei Europene. Cei din La Liga au votat împotrivă, deşi anterior își anunţase sprijinul pentru candidatul german. Această schimbare a generat mare nemulţumire în coaliţia italiană pentru că pune în pericol ocuparea unei poziţii importante de comsiar de către Roma.

Parlamentul s-ar putea reuni săptămâna viitoare pentru a discuta și vota o moțiune de cenzură împotriva actualului cabinet. Dar se poate ca președintele să nu dizolve Parlamentul, deoarece în septembrie și octombrie trebuie discutat și aprobat bugetul pe 2020. Iar Italia are deja probleme economice grave, fiind singura țară din Uniunea Europeană în recesiune. 

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri