O provocare mai mare decât criza din Grecia

Data publicării:
merkel interviu zdf

Criza refugiaţilor, umbrită pentru o vreme de situaţia financiară a Greciei, s-a extins tot mai mult pe continent, iar discuţia deschisă la începutul verii, legată de cotele de imigranţi, a rămas fără concluzie. Acum, efectele ar putea fi chiar mai greu de gestionat decât cele ale crizei elene şi vor pune la încercare însăşi solidaritatea Uniunii Europene, atrage atenţia chiar cancelarul german.

„Întrebarea cum vom proceda cu refugiaţii, cum vom acţiona în relaţia cu partenerii noştri din Africa, cu ţările din Africa, întrebarea dacă vom găsi soluţii diplomatice pentru războaiele civile, toate acestea ne vor preocupa mult mai mult decât problema Greciei şi decât stabilitatea monedei euro”, a declarat Angela Merkel la ZDF. „Tema azilanţilor poate deveni următorul mare proiect al Europei unde vom demonstra dacă putem să acţionăm într-adevăr împreună”, a punctat cancelarul german.

Germania a primit, numai de la începutul acestui an, peste 300 de mii de cereri de azil, cu 50% mai multe faţă de întreg anul trecut. Prezenţa refugiaţilor a dus la manifestări rasiste, care nu fac deloc cinste naţiunii germane, s-a plâns Angela Merkel.

Este nedemn pentru ţara noastră. Nu există nicio justificare pentru atacurile asupra centrelor de refugiaţi, pentru actele de violenţă împotriva refugiaţilor”, a spus Angela Merkel.

Centrele germane de primire a refugiaţilor sunt arhipline. Cei care le gestionează spun că este imposibil să mai facă faţă noilor veniţi.

„Planul pentru următorii trei ani este să învăţăm, să terminăm cursurile de germană şi apoi să îmi găsesc de lucru aici. Eu am fost farmacist în Siria şi Egipt, pentru că am trăit şi în Egipt, dar sistemul de acolo este diferit faţă de cel de aici”, spune Hassan Salameh, refugiat.

Berlinul apreciază că până la sfârşitul acestui an, cererile de azil vor urca până la 600 de mii. Dar estimările ar putea fi depăşite, din moment ce tot mai mulţi imigranţi visează să ajungă în Germania.

„Venim din Siria. La noi în ţară este război, aşa că am venit aici. Dar vom pleca spre Europa, în Germania. Vă mulţumim că ne-aţi primit”, spune un refugiat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri