Sari la conținut

Angajat al ambasadei israeliene, filmat în timp ce discuta cum să "doboare" un înalt diplomat britanic

Un oficial al Ambasadei israeliene a fost filmat în timp ce discuta cum să „doboare” parlamentari propalestinieni, inclusiv pe viceministrul de Externe britanic, Sir Alan Duncan (foto), relatează The Independent citat de News.ro.

OSCE Holds Summit In Hamburg

Foto: Gulliver/GettyImages

Imagini filmate cu camera ascunsă şi publicate de Al Jazeera îl arată pe diplomatul Shai Masot discutând cu fosta şefă de cabinet a parlamentarului conservator Robert Halfon, Maria Strizzolo, la un restaurant de lux din Kensington. Discuţia ar fi avut loc în octombrie.

„Îţi pot spune nişte parlamentari pe care să îţi sugerez să îi dobori?”, a întrebat Masot zâmbind.

Strizzolo a râs, înainte de a răspunde: „Ei bine, ştii, dacă te uiţi suficient de atent, sunt sigură că există ceva ce încearcă să ascundă”.

Masot a adăugat că are „nişte parlamentari în minte”, precum „ministrul adjunct de Externe”, referindu-se la Sir Alan Duncan, parlamentarul conservator care serveşte sub Boris Johnson.

„Provoacă o groază de probleme”, a insistat oficialul israelian. „Am crezut că, ştiţi, l-aţi neutralizat puţin, nu?”, l-a întrebat Strizzolo.

În ceea ce îl priveşte pe actualul ministru de Externe, Boris Johnson, Masot şi Strizzoli, este „practic bun” ca şef al diplomaţiei, pentru că susţine Guvernul izraelian, însă Masot a sugerat că este prea „ocupat cu restul” pentru a se concentra pe subiect.  

„Este un idiot, dar până acum a devenit ministru de Externe fără vreo responsabilitate. Deci, tehnic, dacă se întâmplă ceva cu adevărat, nu va fi vina lui (…), va fi a lui Alan Duncan”, a adăugat el.

Ambasadorul israelian Mark Regev a discutat cu Sir Alan Duncan, pentru a-şi cere scuze pentru comentariile „complet inacceptabile”. Potrivit Ambasadei, Masot este „un angajat junior”, nu un diplomat. Însă cartea sa de vizită îl descrie drept un „înalt ofiţer politic”, în timp ce profilul său de LinkedIn arată că a lucrat la ambasadă din noiembrie 2014.

Sir Alan Duncan a generat un val de critici din partea grupărilor pro-israeliene în 2014, când a descris construcţia de colonii în Teritoriile Palestiniene drept o „pată tot mai accentuată pe faţa lumii”

Fostul secretat pentru Dezvoltare Internaţională a comparat situaţia din oraşul Hebron, din Cisiordania, drept „apartheid”.

Pe aceeași temă