OFICIAL. Ungaria nu susține aderarea României la OCDE. Reacţia MAE

Data actualizării: Data publicării:
2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor
Peter Szijjartó. Foto: Agerpres

Ungaria nu va sprijini aderarea României și Croației la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a anunțat vineri Ministerul Afacerilor Externe de la Budapesta, potrivit Agerpres.

2nd logistics hall of Audi Hungaria Motor opens in Gyor
Foto: Agerpres

ACTUALIZARE 23.30 România se află, în continuare, în discuții bilaterale cu toate statele membre ale OCDE și speră ca atuurile și argumentele sale să genereze, cât mai curând posibil, consensul membrilor organizației cu privire la sprijinirea candidaturii țării noastre, precizează MAE, după anunțul făcut de Ungaria.

„Astăzi, 8 septembrie 2017, a avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizației, la care România nu a participat, nefiind stat membru al organizației. Cu această ocazie, s-au purtat discuții cu privire la lista posibililor candidați, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017”, arată MAE, potrivit Agerpres.


MAE ungar a precizat că motivul pentru care Ungaria își suspendă sprijinul pentru aderarea României la OCDE este închiderea Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară.

MAE de la Budapesta a mai menționat că Ungaria și-a declarat la Consiliul OCDE — care se desfășoară vineri la Paris — intenția de a nu sprijini intrarea României și Croației în această organizație.

Anterior anunțului oficial, Ministerul Afacerilor Externe de la București a catalogat drept complet inadecvată, inamicală şi contraproductivă blocarea aderării României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza situației create de suspendarea activității Liceului de Teologie Romano-Catolic de la Târgu Mureș.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri