Olanda a adoptat o lege ce permite înregistrarea tuturor adulţilor ca donatori de organe

Data publicării:
donatie organe operatie spital operatie_shutterstock_657959611
Foto: Shutterstock

Camera superioară a Parlamentului Olandei a votat, marţi, în favoarea unei legi controversate, în virtutea căreia fiecare cetăţean olandez adult este inclus automat în registrul naţional al donatorilor de organe, cu excepţia cazurilor în care locuitorii acestei ţări precizează în mod expres faptul că nu doresc să figureze în acel registru, scrie Agerpres.

donatie organe operatie spital operatie_shutterstock_657959611
Foto: Shutterstock

Legea a trecut la limită în Senatul olandez, cu 38 de voturi „pentru” şi 36 „împotrivă”.

Iniţiativa legislativă fusese deja aprobată de Camera Reprezentanţilor - camera inferioară a Parlamentului Olandei - cu 75 de voturi „pentru” şi 74 de voturi „contra”, în septembrie 2016.

În prezent, registrul naţional al donatorilor de organe din Olanda are la bază un sistem bazat pe acord prealabil ("opt-in system"). Persoanele care doresc să îşi doneze organele după moarte trebuie să se înscrie ele însele în registrul naţional al donatorilor.

Însă penuria de organe reprezintă de mulţi ani o problemă cronică în Olanda, iar criticii guvernanţilor recomandă un aşa-zis sistem bazat pe refuz explicit ("opt-out system), în virtutea căruia oamenii sunt în mod automat consideraţi donatori de organe dacă nu îşi exprimă refuzul explicit faţă de această opţiune.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri