Sari la conținut

Olanda | Partidul lui Wilders, primul în sondaje

Dacă alegerile ar avea loc în această săptămână, PVV ar avea cea mai mare influență în parlament, 33 de locuri din 150, potrivit unui sondajului efectuat de institutul Maurice de Hond, informează Agerpres.

geert wilders - fb

Geert Wilders / FOTO: FACEBOOK

PVV deține în prezent 12 locuri în camera inferioară a parlamentului.

„Procesul împotriva lui Wilders a influențat pozitiv PVV din punct de vedere electoral, la fel ca și alegerea lui Donald Trump” la conducerea SUA, menționează institutul.

Potrivit acestui sondaj, Partidul Popular Liberal și Democrat (VVD) al premierului Mark Rutte s-ar clasa pe locul al doilea cu 25 de locuri față de 41 pe care le deține în prezent.

Olandezii urmează să se prezinte la urne în martie 2017 pentru alegerile legislative.

Geert Wilders este urmărit penal pentru că a promis „mai puțini marocani” în Olanda în cursul unei seri după alegerile municipale care au avut loc în martie 2014 la Haga.

În ultima zi a procesului său, miercuri, 23 noiembrie, Geert Wilders a susținut în fața judecătorilor că nu „este rasist”. Într-o intervenție de 15 minute difuzată în direct la televiziune, el a spus că „dacă mă considerați vinovat, înseamnă că voi considerați că o jumătate din Țările de Jos este vinovată”, a declarat el.

Parchetul a cerut o amendă de 5.000 de euro, iar hotărârea este așteaptă la 9 decembrie.