Om de afaceri român, editorial anti-BREXIT în „The Times”

Data publicării:
BREXIT GettyImages-516310164

Muncitorii veniţi în Regat din ţările comunitare au devenit un fel de sperietoare pentru mulţi britanici. Ei cred că străinii sunt de vină dacă ei îşi vor pierde locul de muncă sau vor câştiga mai puţin.

Statisticile spun, însă, altceva: cetăţenii comunitari contribuie la bunăstarea ţării şi umplu golurile de pe piaţa muncii, în domeniile în care britanicii fie nu au expertiză, fie nu vor să lucreze.

Românii şi bulgarii au fost multă vreme exemplul negativ al politicienilor şi jurnaliştilor care au vrut să demonstreze că migraţia necontrolată, chiar şi în interiorul UE, va distruge societatea britanică şi va seca bugetul pentru ajutoare sociale.

Realitatea e, însă, alta şi arată că puţini români și bulgari se stabilesc în Regatul Unit doar pentru a profita de sistemul social generos. Cei mai mulţi sunt atrași de oferta vastă de locuri de muncă, de salariile mari și de rata mică a șomajului, potrivit unui studiu al Universităţii Oxford.

Toţi cei care muncesc cu acte în regulă, inclusiv aproape 200.000 de români, plătesc taxe statului britanic.

Conform Oficiului britanic de statistică, cei mai mulți români lucrează în construcții - aproape 30 de mii, urmați de cei din domeniul hotelier și al distribuției - peste 27.000. Pe locul trei este sectorul financiar-bancar, apoi sănătatea și educația.

Şi acesta nu este singurul mit spulberat. Românii nu au dat năvală în Marea Britanie pe 1 ianuarie 2014, când Londra a ridicat toate restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru noi şi pentru vecinii bulgari.

Şi nici nu suntem primii la capitolul "străini care beneficiază de ajutoare sociale". Datele oficiale arată că românii sunt pe locul 13 în rândul europenilor care solicită astfel de ajutoare.

Cât despre scenariile post-Brexit, schimbările vor apărea, dar cu siguranţă nu a doua zi după referendum. Firmele româneşti care fac recrutări de specialişti pentru Regatul Unit cred că, şi în cazul unui Brexit, piaţa muncii va rămâne deschisă profesioniştilor, pentru că este mare nevoie de muncitori calificaţi.

Bogdan Covaliu, manager firmă de recrutare: „Strict pe domeniul medical, ca şi în alte domenii foarte înalt calificate - IT şi ingineri, nu cred că va avea un impact foarte mare din punctul de vedere al resursei umane. Din punct de vedere al tratatelor cu UE, oricum Marea Britanie avea un statut special si multe din acorduri erau negociate direct între Marea Britanie și alte țări. În principiu Marea Britanie va avea interesul să simplifice cât mai mult procedurile și nu cred că vor fi probleme.”

Unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai respectaţi români din Marea Britanie, George Iacobescu - preşedinte şi director executiv al companiei Canary Warf - e în tabăra anti-Brexit şi crede că imigraţia este o falsă problemă, care a fost exploatată şi vândută propagandistic euroscepticilor.

Într-un editorial publicat în The Times, George Iacobescu explică faptul că 47% dintre străinii ajunşi anul trecut în Marea Britanie sunt studenţi. Tineri care au venit să studieze pe banii lor la universităţile din Regat. George Iacobescu denunţă şi atmosfera politică otrăvită creată de dezbaterea pe referendum şi îl critică prieteneşte pe fostul primar al Londrei pentru că a ales tabăra pro-Brexit.

George Iacobescu, om de afaceri de origine română: „Într-o zi, cât de curând, prietenul meu Boris Johnson se va trezi şi îşi va spune: „Ce am făcut acestei ţări? Cum de am ajutat la crearea unei societăţi divizate de la un capăt la altul? Cum de am ajuns să susţin aceeaşi platformă ca Nigel Farage şi extrema dreaptă, avându-i ca aliaţi pe Marine Le Pen, tabăra „Britain First” şi pe Donald Trump?” Şi mai profund, s-ar putea întreba: „Ce ar spune eroul meu, Sir Winston Churchill, dacă m-ar putea vedea acum?”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri