Sari la conținut

Operațiuni antiterorism în Belgia împotriva unor grupări care pregăteau atentate. Doi presupuși teroriști au fost uciși

Foto: AFP/Mediafax

Nivelul de alertă în Belgia a fost ridicat la gradul 3 din 4, în timp ce surse judiciare spun că a fost evitat „un al doilea Paris". Sunt mai multe operaţiuni anti-teroriste care au loc pe teritoriul Belgiei. Pentru scurt timp a fost evacuat și sediul Poliţiei din Bruxelles, din cauza unei alerte cu bombă. Aceasta nu s-a confirmat însă.

Operaţiunea antiteroristă din Verviers a început în momentul în care doi tineri au detonat o încărcătură explozivă în faţa Palatului de Justiţie din oraş. Trupele speciale i-au încolţit pe terorişti într-o casă, iar schimburile de focuri au durat aproximativ zece minute.

„Am auzit focuri de armă şi apoi am văzut fum şi pompierii. Prietenul meu a văzut maşinile care au blocat strada, au venit echipe medicale, am văzut un om cu faţa acoperită. Ne-am blocat în casă, nu putem deschide fereastra şi nici să plecăm”, povestește un martor, Xavier Mager.

Mai multe explozii s-au auzit din zona respectivă, iar circulaţia a fost blocată.

„Am văzut o maşină de poliţie care a trecut pe lângă mine cu girofarurile pornite. Două secunde mai târziu, am auzit trei explozii puternice şi apoi rafale de armă. La început am crezut că sunt artificii, dar 10 secunde mai târziu am simţit un miros îngrozitor”, spune un martor.

„Am auzit o explozie puternică şi focuri de armă, care au fost urmate de alte explozii puternice. Copiii mei plângeau, pentru că erau speriaţi, şi am luat-o la fugă”, spune alt martor.

Întreaga operaţiune din Verviers a durat câteva zeci de minute, iar la finalul ei trupele speciale au arestat mai multe persoane suspectate de legături cu gruparea Statul Islamic. Potrivit presei belgiene, teroriştii fuseseră monitorizaţi mai multe săptămâni de serviciile de informaţii.

„Acest grup era pe cale să comită atacuri teroriste în Belgia. În timpul percheziţiilor din Verviers, unii dintre suspecţi au deschis focul cu arme automate asupra forţelor speciale ale poliţiei, care trăseseră asupra lor cu câteva minute înainte ca suspecţii să fie neutralizaţi”, a spus Eric Van der Sypt, purtător de cuvânt al Poliţiei Federale.

Operaţiunea antiteroristă s-a desfăşurat simultan în cel puţin șapte oraşe din Belgia, printre care Bruxelles şi Anderlecht. În urma operaţiunii, nivelul de alertă a fost ridicat cu o treaptă, ajungând la 3 din 4.

Corespondență de la Bruxelles, de la reporterul Digi24 Alina Manolache:

Actualizare 22.27. Delegația președintelui Klaus Iohannis este în siguranță, iar autoritățile belgiene lucrează cu ofițerii SPP care îl păzesc pe șeful statului, aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles, a anunțat Administrația Prezidențială.

Actualizare 21.49. Teroriști care au legături cu Statul Islamic erau pregătiți să lanseze atacuri majore în Belgia, a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului, citat de CNN.

Actualizare 21.01. Sky News relatează că cei trei presupuși teroriști uciși la Verviers ar fi fost, de fapt, cei care le-au furnizat arme autorilor atacurilor din Franța de săptămâna trecută.

Actualizare 20.55. Alertă cu bombă la sediul poliției din Bruxelles. Clădirea este evacuată.

Actualizare 20.45. Mai multe operațiuni antiterorism au loc în acest moment în Belgia, anunță postul public de televiziune belgian, RTBF.

Actualizare 20.32. Trei persoane au fost ucise în timpul operațiunii, spune primarul din Verviers, care adaugă că cei trei aveau legături cu Statul Islamic. Pe de altă parte, în Belgia a fost ridicat nivelul de alertă antiteroristă.

Actualizare 20.29. Primele imagini din timpul operațiunii antiteroriste:

Actualizare 20.21. Un bărbat a scos o armă și a strigat „Allah Akbar” la metroul din Bruxelles. Acesta a fost arestat la scurt timp de poliția belgiană.


_______________________

Actualizare 20.08. Operațiunea antiteroristă s-a soldat cu cel puţin doi morţi şi un rănit, potrivit Parchetului. Presa belgiană vorbește însă despre trei morți. Teroriștii ar avea legături cu gruparea Statul Islamic, mai relatează presa.

Potrivit RTFB, cele trei persoane vizate de această operațiune s-au întors de curând din Siria.

Percheziții au avut loc și în regiunea Bruxelles, atât în oraș cât și la Molenbeek, tot în cadrul operațiunii antiteroriste.

_________________________________

Descinderile au avut loc într-un cartier din apropierea gării din oraş, iar martorii spun că au auzit într-o zonă din apropierea gării mai multe explozii.

Schimburile de focuri au durat aproximativ zece minute, iar la capătul lor, poliţia a anunţat că mai multe persoane au fost arestate.