Operatorii telecom vor reguli mai stricte în UE pentru companii ca Facebook şi Google

Data publicării:
smartph

Operatorii de telefonie contestă propunerile companiilor de internet pentru instituirea unei aşa-numite „neutralităţi a internetului”, susţinând ca măsura ar afecta afacerile şi ar descuraja lansarea de noi produse şi tehnologii, precum maşinile fără şoferi.

Neutralitatea internetului a fost inventată de persoane care de fapt nu vor neutralitate. Tot ceea ce vrem noi este un mediu egal pentru toţi cei care activează în acest sector”, a declarat CEO-ul companiei spaniole Telefonica, Cesar Alierta, citat de Bloomberg.

Companiile de internet promovează introducerea unor reguli mai stricte care să protejeze traficul de date, Google şi Facebook alăturându-se în luna mai celor peste 100 de companii de servicii online care au cerut autorităţilor americane să ia măsuri pentru sprijinirea sectorului împotriva operatorilor de telefonie care discriminează în privinţa traficului de date, potrivit Mediafax.

Pe de altă parte, furnizorii de servicii de telecomunicaţii susţin că dominaţia companiilor de internet s-a extins prea mult, iar autorităţile de reglementare nu fac nimic pentru a limita controlul acestora asupra aplicaţiilor folosite de către consumatori.

Autorităţile sunt fixate pe ideea ca operatorii de telefonie să nu aibă o cotă de piaţă mai mare de 40% în ţări ca Irlanda, dar nu sunt deloc ingrijorate că o companie renumită deţine 90% din piaţa de motoare de căutare”, a spus luni Alierta, la o conferinţa în domeniul tehnologiei în Spania.

Preşedintele Vodafone Group, Vittorio Colao, a declarat la rândul lui că propunerile companiilor de internet ar presupune tratarea în mod egal a datelor transmise prin reţelele operatorilor de telecomunicaţii, ceea ce ar afecta dezvoltarea de noi servicii şi aplicaţii.

Maşinile fără şoferi sau serviciile de sănătate au nevoie de acces la internet în bandă largă şi de viteză crescută,” a spus Colao.

Mai mult, operatorii de telefonie europeni ar trebui să fie lăsaţi să fuzioneze şi să creeze companii mai mari, având în vedere că piaţa din Europa este marcată de o competiţie acerbă care afectează profiturile, a adăugat el.

Colao a dat ca exemplu pieţele de telefonie din Germania şi Irlanda, unde autorităţile au impus companiilor să permită accesul altor operatori la propriile reţele pentru a asigura servicii competitive, declarând că aceste cerinţe vor împiedica redresarea sectorului telecom.

Trebuie să permitem consolidarea afacerilor şi crearea unor companii mai mari în Europa. Consolidarea este un lucru pozitiv”, a spus el.

Comisia Europeană a prezentat anul trecut un pachet de reforme în domeniul telefoniei, menit să unifice reţelele companiilor prin renunţarea la tarifele de roaming, uniformizarea licitaţiilor pentru utilizarea spectrului şi stabilirea aşa-numitelor „recomandări de neutralitate”.

Propunerile au fost apoi amendate de Parlamentul European, operatorii de telefonie considerând că modificările aduse sunt prea puţin rezonabile.

Regulile sunt prea restrictive şi ar afecta semnificativ funcţionarea serviciilor de internet mobil în Europa. Vor fi afectaţi atât consumatorii, cât şi industria în ansamblul ei”, a spus Markus Reinisch, directorul de strategie al Vodafone.

Pachetul de reforme urmează să fie analizat de Consiliul European, care va redacta şi o nouă versiune a proiectului legislativ până în octombrie, când va avea loc următoarea ediţie a summitului din domeniul digital. Cele trei versiuni vor fi apoi analizate şi incluse întrun proiect final de lege, care va fi supus aprobării Consiliului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri