Orașul cu două seturi de restricții și oamenii care trăiesc cu granița în case: Când merg la toaletă, intru în Belgia

Data actualizării: Data publicării:
magazin-sectionat-de-granita-olanda-belgia-cnn
Magazinul Sylviei Reijbroek, brăzdat de granița belgiano-olandeză reprezentată pe podea sub forma unor cruci. Foto: Captură CNN

Pandemia de coronavirus, restricțiile de circulație și distanțarea socială au afectat puternic multe magazine și localuri de pe tot globul. Și mai complicat a fost pentru cele care au trebuit să respecte două seturi distincte de măsuri. Este cazul magazinelor dar și cetățenilor dintr-un oraș care este „secționat” de granița dintre Belgia și Olanda, relatează CNN.

La fel ca mulți alți proprietari de afaceri mici, Monic van der Krogt a fost afectată serios de criza coronavirusului. Terasa cafenelei sale dintr-un mic oraș belgian este complet goală – „Nu a fost niciodată atât de liniște. Niciodată!”, spune ea uitându-se spre local.

Povestea ei, însă, este atipică. Deși orașul în care locuiește este belgian, el este, de asemenea, și olandez, cel puțin parțial. La două minute de mers pe stradă, intri în Olanda. Dacă mai mergi câteva sute de metri, te întorci în Belgia.

Baarle-Hertog este o mică enclavă belgiană  în interiorul Olandei, la doar 10 kilometri de graniță, însă este tăiat în două de un alt oraș – Baarle-Nassau, olandez. Această bizarerie politico-geografică, care datează din evul mediu și din fragmentarea politică feudală, este aproape irelevantă în mod obișnuit. Criza coronavirusului a schimbat, însă, termenii problemei.

Belgia, cu un număr aproape dublu de morți față de Olanda, a instituit restricții mult mai dure decât vecina sa de la nord. Cafenea lui van der Krogt, în Belgia, nu se poate deschide, însă concurența, cafenelele de peste drum care aparțin de Olanda se vor redeschide fără probleme începând cu 1 iunie.

Magazinele au rămas deschise în Olanda, dar închise în Belgia, ceea ce înseamnă că rezidenților belgieni le-a fost interzis și să traverseze strada pentru a se aproviziona din Olanda. O mare problemă a întâmpinat propietara unui magazin prin incinta căruia trece granița dintre cele două țări. Conform regulilor de carantină, Sylvia Reijbroek poate să vândă doar persoanelor cu cetățenie belgiană, ceea ce ar însemna că clienții care intră în magazinul ei trebuie să se legitimeze înainte de a putea achiziționa un produs.

Pentru Julien Leemans, a cărui casă este și ea brăzdată de graniță, regulile de restricție belgiene înseamnă că nu poate ieși din casă la cumpărături – deși la ieșirea din casă este pe teritoriu olandez – „90% din casa mea este în Olanda, doar toaleta, în jur de 10% este în Belgia”, spune el.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce poți face dacă ai făcut o plată într-un cont greșit. Îți mai poți recupera banii? Ce prevede legea în...
Digi FM
Victor Ponta, prima reacție după ce s-a spus că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit...
Pro FM
A rupt tăcerea după zeci de ani. Prietenul lui Elvis Presley, despre perioada în care a trăit alături de...
Film Now
Judi Dench se descurcă din ce în ce mai greu la 90 de ani. Actrița nu poate părăsi casa singură din cauza...
Adevarul
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în...
Newsweek
Previziuni pensie 2025: Când se dau banii pentru Indexare, Mica recalculare și pe cardul de energie?
Digi FM
Cum a reușit un român să întârzie cu 177 de minute 18 trenuri, în gara centrală din Hamburg
Digi World
Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare tinitusul...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine imediat după ce stăpâna sa a alunecat și a căzut. Gestul patrupedului a emoționat-o: „A...
Film Now
Motivul pentru care Hugh Grant a înșelat-o pe frumoasa Elizabeth Hurley cu o damă de companie
UTV
Rita Ora a intors toate privirile pe o plaja din Noua Zeelanda. Artista isi etaleaza silueta de invidiat