P. Poroșenko: Ucraina se află în stare de război. Operaţiunea împotriva separatiştilor pro-ruşi e abia la început

Data publicării:
Militant prorus stare de razboi Donetk Ucraina-AFP Mediafax Foto-VIKTOR DRACHEV

Într-un interviu acordat presei germane, viitorul preşedinte al Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat că ţara sa se află în stare de război iar operaţiunea împotriva separatiştilor pro-ruşi din estul ţării este abia la început. Oficialii Guvernului de la Kiev confirmă gravitatea situaţiei din regiunile Doneţk şi Lugansk.

„Ucraina trebuie să îşi organizeze apărarea, dar nu doar apărarea frontierei ucraineano-ruse. Trebuie să folosim toate resursele guvernamentale, în special în regiunile Doneţk şi Lugansk”, a spus Nikolai Litvin, şeful serviciului de grăniceri.

Zvonurile potrivit cărora alături de separatişti luptă şi militanţi din Cecenia au fost infirmate de liderul pro-rus de la Groznîi, Ramzan Kadârov. Luptele crâncene din ultimele zile dovedesc însă că rebelii sunt bine înarmaţi şi organizaţi. Aceştia au aruncat în aer o cale ferată care leagă Doneţk de portul Mariupol. Pe linia paralelă a fost găsit, de asemenea, explozibil, care a fost îndepărtat înainte să explodeze.

Separatiştii au anunţat că au doborât şi o dronă a armatei ucrainene iar locuitorii din Doneţk se pregătesc de război.

„Aceasta este groaza care se răspândeşte. Aceste baricade au apărut începând cu această dimineaţă. Localnicii folosesc tot ceea ce găsesc pentru a se proteja. Şi este acea neîncredere şi animozitate profundă împotriva Kievului, care va fi foarte greu de schimbat aici”, transmite Mark Lowen, corespondent BBC.

Este înfricoşător. Părinţii mei îmi povesteau cum a fost când naziştii erau aici. Şi ei se ascundeau în subsoluri. Istoria se repetă”, spune un localnic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri