Pace doar pe hârtie în estul Ucrainei. Cinci soldați au murit

Data publicării:
sopldat criza ucraina

Imaginile au fost surprinse la periferia oraşului Mariupol și dovedesc că armistiţiul este încălcat. Separatiştii proruşi încă încearcă să preia controlul portului de la Marea Azov şi atacă armata ucraineană, relatează corespondenţii de presă.

Confruntările continuă şi în jurul orașului Debalțevo, unde se află mai multe mii de soldați ucraineni încercuiţi de rebeli. Militanţii proruşi spun că se vor opri doar când vor cuceri oraşul, mai ales că, după părerea lor, nu încalcă armistiţiul, deoarece Debalţeve nu ar intra sub incidenţa acestuia.

Vom cuceri oricum Debalţeve, pentru că este pământul nostru. Nu este pământ ucrainean. Vom pune mâna pe el, pentru că este al nostru şi este poporul nostru cel care locuieşte acolo”, spune un luptător separatist.

În timp ce oficialii militari ucraineni îi acuză pe rebeli de încălcarea armistiţiului, aceştia spun că doar se apără.

„Armata ucraineană conduce mai multe acţiuni negative la adresa noastră sub pretextul că ne aflăm într-o zonă controlată de terorişti. Nu este foarte clar ce au de gând”, spune Vladimir Kononov, un reprezentant al rebelilor.

Noile violenţe suspendă aplicarea acordul semnat, săptămâna trecută, la Minsk. Autorităţile ucrainene au anunţat că nu vor începe retragerea armamentului greu din zona de conflict, aşa cum era prevăzut.

Situaţia este extrem de fragilă. Ceea ce se întâmplă la Debalţeve nu ne miră. Cu toate acestea, fac apel, la fel şi ceilalţi (n.r. liderii care au semnat acordul) ca acest armistiţiul să fie păstrat”, a declarat Angela Merkel, cancelarul german.

Pentru a menţine presiunea la adresa Rusiei, Uniunea Europeană a extins sancţiunile şi a adăugat încă 19 persoane şi nouă companii pe lista celor care au interdicţii de călătorie şi financiare în spaţiul comunitar.

Armistițiu fragil în Ucraina. Doi civili au murit de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Ucraina, între speranță și resemnare. Războiul continuă, în pofida acordului de la Minsk
Ambasadorul Rusiei la București, interviu pentru Digi24: Nu sunt trupe rusești în Ucraina, dar pot fi cetățeni ruși

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri