PACEA DE LA KIEV. Ministrul de Externe al Poloniei: „Semnați sau veți muri cu toții!”

Data publicării:
5305e2f695f9cf2837000000

După cea mai sângeroasă zi a protestelor, Victor Ianukovici a cedat. Preşedintele Ucrainei şi Opoziţia au semnat un acord care prevede alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate, formarea urgentă a unui guvern de uniune naţională, dar şi revenirea la Constituţia din 2004. Iar Parlamentul ucrainean a şi votat azi revenirea la vechea lege fundamentală, un act care acorda preşedintelui puteri mai puţin importante decât Constituţia actuală.

Acesta a fost momentul mult așteptat de cancelariile occidentale. Puterea si opoziţia din Ucraina s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a semna acordul prin care Viktor Ianukovici s-a angajat să organizeze anul acesta alegeri prezidenţiale anticipate şi să formeze în cel mult 10 zile un guvern de uniune naţională. A fost nevoie însă de un avertisment dur din partea emisarilor Uniunii Europene pentru ca opoziţia sa accepte propunerile liderului ucrianean.

Dacă nu sunteţi de acord cu înţelegerea, va fi impusă legea marţială, armata va intra peste voi. Veţi muri cu toţii!”, i-a transmis unui lider al protestatarilor Radoslaw Sikorski, ministrul polonez de Externe.

Acord între putere şi opoziţie la Kiev

La scurt timp după semnarea documentului care a adus pacea între putere și opoziție, Rada Supremă a votat pentru revenirea la Constituţia din 2004, prevăzută la rândul ei în acord. Astfel, puterile preşedintelui sunt reduse semnificativ, revenindu-se de fapt la o republică parlamentară.

Cancelariile occidentale au salutat acordul de la Kiev, pe care îl consideră o şansă reală de a pune punct vărsării de sânge. Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a avertizat însă că punerea în aplicare a acordului va fi esenţială şi foarte dificilă.

Ultimele zile au fost cele mai violente din istoria recentă a Ucrainei. Zeci de oameni au murit la Kiev, unde forțele de ordine, dar şi manifestanţii au folosit muniţie de război: s-a tras pe străzi, de pe clădiri şi de la ferestre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri