Pagubele produse de inundațiile din Serbia sunt estimate la un miliard de euro

Data publicării:
serbya-1

În urmă cu o săptămână, localitatea Krupanj era vizitată de mii de turişti datorită peisajelor extraordinare din jur. Acum, satul este aproape pustiu, iar locurile arată dezolant. Străzile sunt acoperite de noroi, zeci de case sunt la un pas de prăbuşire, în timp ce altele deja s-au dărâmat. Imaginea dezastrului i-a lăsat pe locuitori în stare de şoc. 

Am început să plâng când am văzut ce-i aici. Autorităţile spun că pot să mă mut înapoi în casă, dar trebuie curăţată. A trebuit să sparg geamurile ca să intru în ea, e plină de noroi”, spune o femeie.

„Soţul meu nu a vrut să plecăm, l-am implorat, l-am implorat să plecăm. A fost tot timpul aici, a văzut totul, e distrus psihic”, afirmă alta.

Pentru unii, şocul a fost prea mare, aşa că preferă să lase totul în urmă.

„Cum mai putem trăi aici? Nu mai e nimic pentru noi, trebuie să plecăm. Trebuie să ne mutăm pe partea cealaltă a dealului. Am pierdut totul...”, spune un bărbat.

Pentru a preveni eventuale epidemii, autorităţile au început operaţiunile de curăţare şi dezinfectare. Dar numai acolo unde apele s-au retras. Pentru că mai sunt încă multe zone unde apa atinge streaşina caselor. Nimeni nu poate stabili cu exactitate amploarea pagubelor. Unii experţi le estimează la un miliard de euro.

Pagube la fel de mari sunt şi în Bosnia-Herţegovina, lovită şi ea de inundaţii catastrofale. Peste un milion de oameni au fost afectaţi de viituri şi 100 de mii au fost evacuaţi din calea apelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri