#PanamaPapers | Demonstrație anti-Guvern în Malta. Scandalul cuprinde lumea bancară 

Data publicării:
mossack fonseca captura-1

În cazul Panama Papers sunt implicaţi ministrul Sănătăţii şi ministrul Energiei din Malta, care neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Scandalul Panama Papers a dus deja la demisia premierul Islandei şi i-a afectat imaginea premierului britanic David Cameron, care a recunoscut că a beneficiat de pe urma investiţiilor off-shore făcute de tatăl său.

Percheziții la Societe Generale

De asemenea, au avut loc percheziţii la Paris, la sediul Societe Generale, grup bancar care deţine BRD, la noi în ţară. Verificările au fost făcute într-o anchetă preliminară pentru fraudă fiscală agravată. Totul s-a întâmplat marţea trecută, dar informaţia a fost confirmată abia acum.

Banca franceză este vizată în scandalul Panama Papers, după ce ar fi deschis aproape 1.000 de societăţi offshore, prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonseca.

Potrivit Le Monde, Societe Generale este pe locul patru în clasamentul băncilor care au creat mai multe societăţi offshore prin intermediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca din Panama.

Confirmarea acestor percheziţii vine după ce autorităţile din Franţa au cerut băncilor să transmită de urgenţă informaţii suplimentare despre afacerile legate de paradisurile fiscale care apar în Dosarul Panama.

În Marea Britanie, băncile mai au câteva zile la dispoziţie, pentru a declara dacă au sau nu o legătură cu Mossack Fonseca.

Franţa a decis să pună Panama din nou pe lista ţărilor ne-cooperante”, a anunțat ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin. 

Demisii în lumea bancherilor

Dosarul Panama a făcut deja ca în sistemul bancar să cadă capete. În Austria, şeful Hypo, una dintre băncile menţionate în scurgerea de informaţii din Mossack Fonseca, şi-a dat demisia. La fel a făcut şi un membru din boardul băncii olandeze ABN AMRO, după ce numele lui a apărut în dezvăluiri.

HSBC este grupul bancar care a apelat cel mai des la serviciile Mossack Fonseca. În total, a înregistat 2.300 de companii prin intermediul firmei de avocatură din Panama.

La fel au procedat şi băncile elveţiene Credit Suisse şi UBS, dar şi francezii de la Societe Generale, care deţin a doua cea mai mare bancă din România - BRD.

Pe lista băncilor care au înfiinţat companii în paradisuri fiscale se mai găsesc Deutsche Bank, UniCredit şi Royal Bank of Scotland, dar unele susţin că au renunţat la aceste firme încă de acum câţiva ani.

Consultanţii fiscali spun că instituţiile financiare preferă să facă afaceri prin companiile offshore, deoarece au numai de câştigat. În plus, aceste transferuri de bani nu trec nici prin filtrul băncilor centrale, susţin oficialii Băncii Naţionale.

Băncile prin sistemul lor de corespondență fac tranzacții bilaterale, duc banii dar nu au obligația și nici dreptul să raporteze la banca centrală”, a spus consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu.

Panama Papers este cea mai mare scurgere de informaţii din istorie. În presă au ajuns 11,5 milioane de documente ale firmei de avocatură panameză Mossack Fonseca, prin care se arată cum bogaţii lumii îşi ascundeau banii ca să nu plătească taxe. 

Citiți și: 
#PanamaPapersPercheziții la o filială Mossack Fonseca
Efecte Panama Papers. Președintele Argentinei, în vizorul justiției
#PanamaPapers| David Cameron, în fața colegilor de partid după ce a spus că a deținut companii off-shore

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri