Papa Francisc taie salariile cardinalilor din cauza pandemiei. Vaticanul estimează un deficit de 50 de milioane de euro

Data actualizării: Data publicării:
papa francisc saluta multimea.
Papa Francisc susține vaccinarea anti-Covid. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a emis un decret prin care a cerut micşorarea salariilor cardinalilor cu 10% şi reducerea salariilor altor clerici, pentru a păstra toţi angajaţii. Angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de aceste măsuri.

Papa Francisc va micşora salariile cardinalilor cu 10%, începând cu 1 aprilie, în încercarea de a nu face concedieri, relatează BBC News citat de Mediafax. Un purtător de cuvânt al Vaticanului a declarat că angajaţii de rang inferior nu vor fi afectaţi de aceste măsuri.

„Pentru un viitor sustenabil din punct de vedere economic, mă văd nevoit să iau decizii drastice privind salariile angajaţilor”, se arată scrisoarea adresată de Papa Francisc.

Cardinalii care lucrează la Vatican beneficiază de salarii de aproximativ 4.000-5.000 de euro şi mulţi dintre ei trăiesc în apartamente pentru care plătesc un preţ preferenţial faţă de cel al pieţei, spre deosebire de lucrătorii din rangul inferior, precum cei din poliţie sau mentenanţă.

Printre cei vizaţi de micşorarea salariilor se află şi clericii şi alţi angajaţi de rang superior, de la bazilicile papale.

Cel mai înalt reprezentant economic al Vaticanului a declarat, la începutul lunii, că Sfântul Scaun, organismul administrativ central al Bisericii Catolice, s-ar putea să apeleze la rezerve pentru al doilea an consecutiv, din cauza pandemiei.

Conform decretului emis de Papa Francisc, creşterile salariale vor fi suspendate până în martie 2023.

Vaticanul estimează pentru anul 2021 un deficit de aproximativ 50 de milioane de euro. Muzeele de la Vatican reprezentau sursa principală de venit însă, din cauza pandemiei, acestea au rămas închise.

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri