Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi i-ar putea ancheta pe cei care încalcă sancțiunile împotriva Rusiei

Data publicării:
profimedia-0759575254
Șefa Parchetului European (EPPO), Laura Codruța Kovesi. Foto: Profimedia Images

Procurorul-șef european, Laura Codruța Kovesi, a declarat pentru AFP că vrea să ancheteze oamenii care subminează sancțiunile împotriva Rusiei, transmite The Guardian.

Parchetul European este abilitat să ancheteze orice ilegalitate care costă fonduri europene, aceasta deseori însemnând urmărirea bandelor de crimă organizată și a operațiunilor tranfrontaliere sofisticate de fraudare a TVA.

UE a impus o serie de zece pachete de sancțiuni economice asupra Moscovei drept pedeapsă pentru invazia din Ucraina iar procurorul anticorupție în vârstă de 49 de ani vrea să ancheteze organizațiile de crimă organizată care ocolesc măsurile pentru a alimenta mașinăria de război a Rusiei.

„Aceasta este ceva ce Comisia ne-a cerut deja – dacă o putem gestiona. Iar răspunsul nostru a fost: «Da, putem s-o facem. Suntem pregătiți să o facem»”, a spus ea.

„Avem procurori specializați. Avem birouri în 22 de state membre...Suntem singurul instrument valabil în acest moment la nivel european care se poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a mai afirmat Kovesi.

Orice decizie de a-i adăuga printre țintele Parchetului European pe cei care încalcă sancțiunile ar fi una politică, luată de liderii statelor membre UE. Nu toate statele au susținut rolul ei – Danemarca, Suedia, Ungaria, Polonia și Irlanda nu și-au desemnat procurori la EPPO.

Citește și CNN: O flotă misterioasă de 600 de nave ajută Rusia să transporte petrol în toată lumea

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri