Sari la conținut

Atac pe Champs-Elysées, cu trei zile înainte de alegerile prezidențiale

Un bărbat care era în vizorul poliției a deschis focul, joi seară, pe bulevardul parizian Champs-Elysées. Trei polițiști au fost răniți, iar unul dintre ei a decedat, potrivit BFMTV. Și o turistă a fost rănită în schimbul de focuri. Atacatorul a fost ucis, iar preşedintele Franţei a declarat că toate pistele conduc spre un atac terorist. 

France Paris Police Shot

FOTO: AGERPRES

ACTUALIZARE 7:00  Noaptea a trecut, aparent fără alte incidente. Iată ce se știe până acum despre atacul de joi seara. Citiți aici.

ACTUALIZARE 3:30 Atacul are repercusiuni asupra campaniei electorale. Candidații Marine Le Pen și Francois Fillon și-au anulat mitingurile prevăzute vineri.

Citiți și: Reacția candidaților la președinția Franței după ce au aflat, în direct, despre atac

ACTUALIZARE 1:40 Angela Merkel reacționează. Cancelarul a prezentat condoleanțe președintelui Franței, François Hollande, a scris pe contul său de Twitter purtătorul de cuvânt al cancelarului federal, Steffen Seibert, citând-o: "Compasiunea mea pentru victime și familiile acestora".

Ministerul de Externe de la Berlin a dat asigurări într-un mesaj că Germania rămâne "cu fermitate și hotărâre alături de Franța". 

ACTUALIZARE 1:30. Presupusul autor al atacului armat era cunoscut poliției. El era vizat de o anchetă antiteroristă pentru că își manifestase intenția de a ucide polițiști. Autoritățile au descins, în noaptea de joi spre vineri, la domiciliul său dintr-o suburbie a Parisului. 

ACTUALIZARE 00.35. ISIS a revendicat atacul din Paris. 

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul armat de joi seara de pe Champs-Élysées,soldat cu moartea unui poliţist, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP.

Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic”, scrie Amaq.

50.000 de poliţişti sunt în alertă în toată Franţa, în vederea alegerilor.

ACTUALIZARE 00.25. François Hollande a declarat că atacul a fost terorist.

”Suntem convinşi” că pista este ”de ordine teroristă”, a declarat preşedintele Franţei. 

El a anunţat că a convocat o şedinţă a Consiliului Apărării vineri dimineaţa, la ora locală 8.00 (9.00, ora Româmniei).

"Oricine va înţelege că mă gândesc la familia poliţistului care a fost ucis şi la poliţiştii răniţi. Un omagiu naţional va fi adus acestui poliţist care a fost asasinat în mod laş”, a spus el.

”Este necesar să conştientizăm că forţele noastre de poliţie sunt expuse. Reiterez aici toate angajamentele pe care mi le-am asumat. Totul trebuie să se facă pentru ca aceşti, jandarmi şi militari să-şi exercite misiunea. Concetăţenii noştri sunt protejaţi, ei trebuie să fie, ei vor fi” protejaţi, a subliniat şeful statului francez.

În actuala perioada electorală, a spus François Hollande, serviciile de securitate vor fi ”de o vigilenţă absolută”, în vederea asigurării securităţii alegerilor prezidenţiale.

ACTUALIZARE 00.00. François Hollande participă la o reuniune de criză cu premierul Bernard Cazeneuve şi ministrul de Interne Matthias Fekl.

”(Aduc un) omagiu poliţistului ucis pe Champs-Elysées astă seară (joi), mă gândesc la familia sa. Solidaritate cu colegii răniţi şi rudele lor”, a scris şeful Guvernului într-un mesaj postat pe Twitter.

ACTUALIZARE 23.50. Reacția președintelui american, Donald Trump: „În primul rând, exprim condoleanţele ţării noastre pentru poporul francez, se pare că se întâmplă din nou... E un lucru teribil, se întâmplă lucruri teribile în lume, dar se pare că este vorba de un nou atac terorist. Ce se poate spune? Nu se termină niciodată...trebuie să rămânem puternici şi vigilenţi, un lucru pe care l-am spus de mult timp”.

ACTUALIZARE 23.45. Francois Hollande va vorbi public despre atac, la finalul reuniunii de urgență la care mai participă premierul Bernard Cazeneuve și ministrul de Interne, Matthias Fekl.

ACTUALIZARE 23.41. Presa franceză scrie că atacatorul era cunoscut de serviciile de informații. Sunt percheziții la domiciliul acestuia. 

ACTUALIZARE 23.37. Emmanuel Macron, candidat la preşedinţia Franţei, a reacționat la atacul din această seară. „Toţi aspirăm să ajungem preşedinte al Republicii. Şi prima responsabilitate, prima misiune a preşedintelui este de a proteja. Şi, în această seară, în timp ce noi vorbim aici, ştim că cel puţin un poliţist a fost ucis. Nu ştim cum să calificăm ceea ce s-a întâmplat. Ştim că un altul a fost rănit. Această ameninţare planează asupra noastră. În anii următori, va face parte din cotidian”, a spus Macron.

ACTUALIZARE 23.30. Potrivit BFMTV, atacatorul scrisese pe Telegram că vrea să ucidă polițiști.

ACTUALIZARE 23.14. Autoritățile franceze iau în calcul pista unui atac terorist. Direcția antiteroristă a Parchetului din Paris s-a autosesizat în această seară.

ACTUALIZARE 23.11. Premierul ministre Bernard Cazeneuve va merge la Palatul Elysée, cel mai probabil pentru o reuniune de criză convocată de președintele Francois Hollande.

ACTUALIZARE 23.05. Potrivit Le Monde, atacatorul s-a dat jos dintr-un automobil și a deschis focul, cu o armă automată, asupra mașinii în care se aflau polițiștii.

ACTUALIZARE 23.01. O purtătoare de cuvânt a poliţiei, Johanna Primevert, a declarat că atacatorul i-a vizat pe poliţiştii care păzeau o zonă din apropierea staţiei de metrou Franklin Roosevelt, o zonă populară în rândul turiştilor, potrivit News.ro. Acest atac are loc cu trei zile înaintea primului tur al alegerilore prezidenţiale. Măsurile de securitate dinaintea scrutinului au fost consolidate, în urma unei serii de atacuri în ultimii ani.

ACTUALIZARE 22.55. Amplă mobilizare a forțelor de ordine lângă Arcul de Triumf.

ACTUALIZARE 22.51. Stațile de metrou George V, Franklin Roosevelt și Champs-Elysees-Clemenceau au fost închise în urma schimbului de focuri.

ACTUALIZARE 22.45. Bulevardul Champs-Elysées este  blocat și poliția recomandă pe Twitter să se evite sectorul respectiv.

__________________________________________________________

Mai mulți martori oculari și o parte a presei franceze susțin însă că ar fi fost cel puțin doi atacatori. 

Incidentul s-a produs în jurul orei locale 21.00, în fața unui magazin Marks & Spencer. Poliția a intervenit în prima fază, după care au ajuns la fața locului doi membri ai Brigăzii speciale de intervenția, iar un elicpoter a survolat apoi zona.