Parlamentul European a votat planul REPowerEU: 20 de miliarde euro pentru ca gospodăriile și IMM-urile să treacă iarna cu bine

Data actualizării: Data publicării:
ședință de plen în Parlamentul European
Parlamentul European a votat cu o largă majoritate scutul energetic REPowerEU. Foto: Profimedia

Parlamentul European a votat cu o largă majoritate scutul energetic REPowerEU, planul Uniunii Europene de investiții pentru consumatorii vulnerabili și IMM-uri pentru a-i ajuta să treacă cu bine de iarnă. Este vorba de investiții punctuale pentru reducerea consumului de energie, spre exemplu de izolare termică a clădirilor, de montare de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor, de consolidare a clădirilor.

Sunt 20 miliarde euro, bani noi, bani în plus față de PNRR, iar România are alocați 1,4 miliarde euro.

În calitate de coraportor REPowerEU, europarlamentarul RENEW EUROPE Dragoș Pîslaru a obținut susținerea Parlamentului European pentru sprijinul direct către cetățeni și antreprenori. De asemenea, Dragoș Pîslaru are ca obiectiv flexibilizarea banilor destinați pentru investițiile REPowerEU, astfel încât fondurile europene din perioada 2014-2020 care nu au putut fi absorbite, să poată fi transferate către REPowerEU și nu pierdute prin a le returna Comisiei Europene. Pentru România, acest lucru poate însemna de la 3 până la 5 miliarde de euro în plus față de suma deja alocată de 1,4 miliarde euro.

Dragoș Pîslaru: „Votul covârșitor de astăzi este doar o victorie de etapă. REPowerEU mai are de trecut testul negocierii cu Consiliul în următoarele săptămâni. Până la Crăciun, vom avea rezultatul final. Este CRUCIAL ca, până atunci, Guvernul să se miște repede și să gândească schemele prin care acești bani vor ajunge la români. Fără birocrație, fără tone de hârtii și adeverințe pentru că banii din REPowerEU trebuie să ajungă la oameni în această iarnă și nu mai târziu!

Pentru mine este o victorie dulce-amară. Am reușit să includ în textul adoptat propunerile de sprijin direct pentru cetățeni și IMM-uri și de flexibilizare a folosirii fondurilor cheltuite, însă această victorie este umbrită de amendamentul introdus de europarlamentarii PSD care amenință integritatea reformelor din PNRR.

Ce pot eu să fac în continuare este să atrag atenția că Guvernul României trebuie să fie responsabil, că respectă calendarul de ținte și jaloane prevăzut în PNRR și că va folosi REPowerEU ca pe o oportunitate de a finanța noi măsuri energetice necesare pentru români și economia românească, nu ca pe o ocazie de a încetini sau stopa progresul României în materie de reforme.”

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri