Parlamentul European atenţionează că Ungaria trebuie să respecte valorile fundamentale, în contextul extinderii „stării de pericol”

Data publicării:
Chancellor Angela Merkel Meets With Hungarian Prime Minister Viktor Orban
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia de libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) şi-a exprimat îngrijorarea faţă de intenţia parlamentului de la Budapesta de a vota extinderea „stării de pericol” în Ungaria şi modificările aferente la Codul Penal ungar, în contextul eforturilor de limitare a răspândirii epidemiei COVID-19, indică un comunicat difuzat marţi pe site-ul Parlamentului European, potrivit Agerpres.

''În numele Comisiei de libertăţi civile, aş dori să exprim îngrijorarea noastră privind intenţia Adunării Naţionale ungare de a vota extinderea 'stării de pericol' în Ungaria şi schimbările aferente la Codul Penal. Suntem conştienţi că statele membre au o responsabilitate de a lua măsuri de protecţie în aceste vremuri dificile, dar aceste măsuri întotdeauna trebuie să garanteze că drepturile fundamental, statul de drept şi principiile democratice sunt protejate'', a declarat preşedintele LIBE, Juan Fernando López Aguilar.

În acest context, LIBE va solicita Comisiei Europene să evalueze dacă legile propuse respectă valorile incluse în articolul 2 al Tratatului privind Uniunea Europeană şi să le reamintească statelor membre că au responsabilitatea de a respecta şi de a proteja aceste valori comune.

La 23 martie, guvernul ungar a prezentat un proiect de lege privind autorizarea executivului să conducă prin ordonanţe. Deşi legislativul ungar nu a adoptat deocamdată propunerea, coaliţia guvernamentală Fidesz-KDNP, ce controlează două treimi din numărul de parlamentari, poate promova această lege în 31 martie.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri