Parlamentul European spune că bugetul UE nu e suficient pentru obiectivele pe termen lung: Cetățenii au nevoie de siguranță

Data actualizării: Data publicării:
plenul parlamentului european de la strasbourg
Plenul Parlamentului European. Foto: Christopher Furlong/ Getty Images

Comentând concluziile summit-ului UE care s-a întins pe aproape cinci zile, negociatorii Parlamentului European au salutat fondul de relansare economică, dar au avertizat că acordarea aprobării lor privind bugetul UE pe termen lung nu poate fi garantată fără negocieri și îmbunătățiri, arată un comunicat emis de Legislativul european.

După cinci zile de discuții intense, șefii de stat și de guvern au ajuns la un compromis politic.

„Echipa de negociere a Parlamentului pe Cadrul Financiar Multianual (CFM) și a Propriilor Resurse salută faptul că s-a ajuns în sfârșit la o poziție comună, și că noul instrument de Relansare (Next Generation EU) este finanțat cu un împrumut de 750 de miliarde de euro. Însă Parlamentul este în continuare critic în privința unor aspecte esențiale ale compromisului, în special în ceea ce privește perspectiva pe termen lung”, arată sursa citată.

Eurodeputații spun că cetățenii au nevoie de siguranță, mai ales în contextul în care cazurile de infectări cu coronavirus sunt din nou în creștere.

„Instrumentul de Relansare este un pas important spre o nouă ambiție pentru Uniune: mai verde, mai competitivă și digitală. Acest împrumut masiv este un moment istoric pentru Uniunea Europeană, și nu ar trebui să trecem cu vederea peste ce tocmai s-a întâmplat. Însă, regretăm că statele membre au decis să abandoneze în totalitate «soluția de legătură», al cărei obiectiv era să ofere un răspuns imediat și clar cetățenilor, ca urmare a izbucnirii Covid-19.

Într-un context în care virusul este iar în creștere, cetățenii au nevoie de siguranță. Parlamentul va continua să lucreze din greu pentru a asigura că recuperarea începe fără întârziere. Mai mult, supravegherea democrației trebuie mărită în mod substanțial: Parlamentul, ca armă a autorității bugetare, va lupta pentru a fi total implicat în stabilirea și implementarea instrumentului de relansare”, au spus, marți, negociatorii PE.

Acești spun că „imaginea este mai pesimistă când vine vorba de bugetul UE pe termen lung (CFM)”.

„Parlamentul nu poate accepta propunerile de plafonare la un nivel record de scădere, deoarece înseamnă a renunța la obiectivele UE pe termen lung și la autonomia strategică, în vreme ce cetățenii cer mai mult. Mai multă solidaritate europeană, mai multă acțiune europeană în sănătatea publică, în cercetare și digitalizare, tineret, și în lupta istorică împotriva schimbărilor climatice. Programele cheie care ajung la aceste obiective au fost diminuate în mod considerabil și și-au pierdut marea parte din fondurile suplimentare din Next Generation EU. Ne vom lupta să asigurăm îmbunătățiri, inclusiv sume mai mari în cazul programelor CMF orientate către viitor, precum Orizont, InvestEU, LIFE, Erasmus+. Și dacă condițiile noastre nu vor fi îndeplinite în mod suficient, vom adopta programele pe baza CMF-ului existent, așa cum a fost prevăzut de Tratat”, au avertizat membrii echipei de negocieri ai PE.

Membrii Legislativului văd o problemă și în privința plății datoriilor pe care le vor acumula statele membre.

„Compromisul este și o oportunitate ratată în mod flagrant când vine vorba de modernizarea părții de venituri, făcând-o mai echitabilă și transparentă. UE are acum posibilitatea de a împrumuta fonduri însă nu este o certitudine cum va fi plătită datoria. Parlamentul a fost clar: relansarea nu ar trebui să reducă capacitatea de investiții sau să dăuneze contribuabilului național. De aceea, adevăratele resurse proprii sunt soluția de a răsplăti cererea în această privință: un angajament obligatoriu pentru introducerea resurselor adiționale proprii începând cu 2021 și în decursul CFM 2021-2027. Mai mult, în ciuda faptului că Marea Britanie părăsește UE, insistența privind rabaturile a fost extrem de dificilă iar rezultatele au fost un mare pas înapoi pentru proiectul european: în loc să fie abrogate, rabaturile se mențin și chiar se măresc.

În plus, Parlamentul rămâne ferm împotriva diluării mecanismului de reducere sau suspendare a finanțărilor UE dacă un stat membru nu respectă statul de drept, iar această problemă nu ar trebui amânată, în schimb adresată acum. Parlamentul a fost pregătit să intre în negocieri printr-o decizie comună de a continua construcția Europei drepturilor fundamentale. Parlamentul este pregătit să intre imediat în negocieri pentru a ajunge la un acord mai bun pentru Europa”, au adăugat europarlamentarii.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri