Parlamentul European va adopta o rezoluție în privința României. Viorica Dăncilă, invitată la dezbatere

Data actualizării: Data publicării:
plen parlamentul european_shutterstock_554386300

După Ungaria, și România intră în atenția Parlamentului European. Liderii grupurilor politice au decis ca în octombrie să fie adoptată o rezoluție în privința țării noastre. Dacă la dezbaterea rezoluției va fi invitată să participe premierul Viorica Dăncilă, în momentul votului, la Parlamentul European are programată o intervenție președintele Klaus Iohannis.

Rezoluția se va discuta în prima sesiune a PE din octombrie, dar va fi votată în a doua sesiune din octombrie, atunci când în Parlamentul European se va afla și președintele Klaus Iohannis, așteptat cu un discurs despre Starea Uniunii.

ACTUALIZARE. O rezoluție este un text nelegislativ al Parlamentului European, un semnal politic important. Contrar informațiilor inițiale, nu va fi o rezoluție a comisiei LIBE, în care se va duce vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans pentru a vorbi despre România, ci una a grupurilor politice. Asta înseamnă că popularii europeni, grupul din care face parte și președintele Klaus Iohannis, vor fi cei care vor redacta draftul de rezoluție.

Parlamentul poate dezbate situația dintr-o țară fără prezenta vreunui reprezentant al Guvernului, dar e important să aibă și punctul lor de vedere și acesta a fost motivul pentru care au decis să o invite și pe premierul Dăncilă.

Nu știm dacă a fost un calcul politic sau o coincidență prezența președintelui în momentul în care se va vota rezoluția, dar va fi un moment delicat pentru România, pentru că toate aceste lucruri se întâmplă cu doar trei luni înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, transmite trimisul Digi24. Este, totodată, o consecință a succesului Parlamentului după dezbaterea pe tema Ungariei.

Liderul popularilor europeni este Manfred Weber și el este cel care a condus „răscoala” PPE-ului împotriva Ungariei. Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, face parte din PPE. Și tot Manfred Weber este cel care a criticat România de mai multe ori săptămâna aceasta, la Strasbourg.


Potrivit trimisului special Digi24 la Strasbourg, Alina Mărculescu-Matiș, joi a avut loc o conferință a președinților grupurilor politice din Parlamentul European, în care au vorbit despre agenda sesiunii plenare viitoare, când, se știe, va exista o dezbatere și în privința României. Elementul de noutate este că au decis că dezbaterea în sine nu este suficientă, astfel că au ajuns la concluzia că este nevoie și de o rezoluție, nelegislativă desigur, însă este un semnal extrem de important și, e clar, și o consecință a ceea ce s-a întâmplat în cazul Ungariei.

Cel mai probabil, rezoluția va fi elaborată de comisia LIBE (comisia de libertăți civile), pentru că la sfârșitul lunii septembrie, comisia l-a chemat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să vină și să vorbească despre situația din România.

Încă un detaliu important decis joi este că rezoluția va fi dezbătută în prima sesiune plenară din luna octombrie, dar va fi votată în cea de-a doua. De ce e important? Pentru că în cea de-a doua sesiune în Parlamentul European va fi președintele Klaus Iohannis, care are programat un discurs despre Starea Uniunii. Nu este tocmai o conjunctură fericită pentru România să aibă o rezoluție votată tocmai când e președintele acolo, transmite Alina Mărculescu-Matiș.

Potrivit informațiilor Digi24, deși nu există o procedură formală a Parlamentului European care să impună invitarea unui lider atunci când se discută o țară, liderii grupurilor politice au decis, totuși, să-i transmită totuși premierului român, Viorica Dăncilă, o inviație în acest sens, pentru a se asigura că, la fel ca Viktor Orban, va fi și ea prezentă în Parlament. Viktor Orban nu a așteptat însă o invitație, ci s-a autoinvitat.

Citiți și: Cristian Diaconescu, despre rezoluția pe care o va adopta PE în privința României: „Autoritățile de la București să nu mimeze stupoarea!”

Dan Dungaciu: Nu sunt convins că vreun stat va apăra România în cazul activării articolului 7

Reacția PSD la anunțata rezoluție a PE pentru România

Siegfried Mureșan: Rezoluția arată că PE și-a pierdut încrederea în guvernul Dăncilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri