Parlamentul European va discuta, joi, raportul privind dezinformările Chinei despre pandemia de coronavirus

Data publicării:
Smartphone fake news
Foto: GettyImages

Europarlamentarii și Josep Borrel, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și vicepreședinte al Comisiei Europene, vor discuta, joi, ultimul raport al Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) despre dezinformarea pe subiectul COVID-19. Anterior, China a respins acuzaţiile conform cărora Beijingul răspândeşte dezinformări, în urma raportului în care se spune că există „dovezi suficiente” privind operaţiuni chineze ascunse pe reţelele de socializare.

“Scopul ultimului raport publicat de SEAE pe 24 aprilie este de a oferi o perspectivă de ansamblu a actualelor tendințe și analize privind activitățile de dezinformare la nivel global despre pandemia de COVID-19. Domnul Borrell va răspunde întrebărilor de la membrii Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European privind raportul și publicarea acestuia”, arată un comunicat al Parlamentului European.

Discuția are loc în contextul în care au apărut o serie de materiale în presă despre presupuse presiuni din partea Chinei în redactarea unui raport al Serviciului European de Acțiune Externă.

Conform conmunicatului, raportul arată o proliferare a dezinformării, incidentelor de dezinformare și a altor forme de manipulare și denaturări privind pandemia de COVID-19. În ciuda potențialului impact sever asupra sănătății publice, sursele oficiale și sprijinite de stat din partea diferitelor guverne au continuat să ia în vizor narațiunea bazată pe teorii ale conspirației și dezinformare îndreptate atât către audiențele publice din UE cât și ale vecinilor, potrivit informațiilor din raport.

Într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European pe 17 aprilie, eurodeputații au subliniat că dezinformarea privind COVID-19 este o problemă majoră de sănătate publică.

Potrivit comunicatului emis de Parlamentul European, UE ar trebui astfel să stabilească o sursă de informații pentru a asigura că toți cetățenii au acces la date exacte și verificate.

De asemenea, europarlamentarii au solicitat companiilor de social media să fie proactive în luarea măsurilor necesare stopării dezinformării și a discursurilor care instigă la ură în cazul subiectului coronavirus.

Diplomaţi chinezi au abordat responsabili ai guvernului german cu scopul de a-i incita să exprime opinii pozitive asupra gestionării de către Beijing a epidemiei de COVID-19, afirmă Ministerul de Interne german, într-o scrisoare pe care Reuters a putut să o consulte duminică.

Ministerul de Externe al Chinei a respins acuzaţiile conform cărora Beijingul răspândeşte dezinformări în legătură cu coronavirusul, în urma unui raport al Uniunii Europene în care se spune că există „dovezi suficiente” privind operaţiuni chineze ascunse pe reţelele de socializare.

Redactor: Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri