Parlamentul francez s-a încurcat în legea care prelungeşte starea de urgenţă

Data publicării:
senatul frantei

Senatorii francezi au adoptat cu 310 voturi „pentru” şi 26 „împotrivă” legea care prelungeşte cu 6 luni starea de urgenţă. Este pentru prima dată când prelungirea se face cu jumătate de an. Starea de urgenţă în Franţa a fost decretată după atentatele din Paris, din 13 noiembrie 2015, şi până acum a fost prelungită la fiecare 3 luni.

Punerea în aplicare a legii este însă întârziată de acelaşi vot al Senatului, deoarece a fost adoptată o variantă modificată faţă de cea care a primit votul Adunării Naţionale. Din acet motiv a fost convocată o Comisie mixtă de paritate care trebuie să găsească o variantă de mijloc. Urmează o şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, în care să se dea din nou un vot, scrie Le Figaro. Dacă nici aşa nu s-ar ajunge la un punct de vedere comun, Adunarea Naţională are votul decisiv.

Cu puţine minute înainte de ora locală 23:00 presa franceză a anunţat că s-a ajuns la un acord în Comisia mixtă de paritate.

Legea prevede noi măsuri de securitate, inclusiv accesul şi folosirea datelor informatice şi din telefoanele mobile ale populaţiei, dar şi facilitarea percheziţiilor şi a arestărilor preventive. Premierul Manuel Valls i-a îndemnat pe cetăţeni să se implice în lupta împotriva terorismului, iar preşedintele Francois Hollande le-a cerut să se alăture trupelor de rezervişti, mobilizate după atacul de la Nisa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri