Parlamentul portughez a legalizat eutanasia. Care sunt condițiile pentru procedură

Data publicării:
Femeie ținută de mână pe patul de spital
Portugalia urmează să devină cea de-a șaptea țară din lume care legalizează eutanasia. Foto: Getty Images

Parlamentul Portugaliei a votat vineri pentru legalizarea eutanasiei pentru cetățenii portughezi și pentru rezidenții legali cu vârste de peste 18 ani. Astfel, Portugalia urmează să devină cea de-a șaptea țară din lume care le va permite pacienţilor în fază terminală a bolii să obţină asistenţă din partea unui medic pentru a-şi pune capăt vieţii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

După ce legea va fi promulgată, persoanele de peste 18 ani vor putea solicita asistență pentru a-și pune capăt zilelor în cazul în care se află în faza terminală a unei boli și suferă de o durere „persistentă” și „insuportabilă”.

Excepție fac persoanele care nu au discernământul necesar pentru a lua o astfel de decizie.

Totodată, procesul va fi deschis doar pentru cetăţenii portughezi şi rezidenţii legali, pentru a preveni ca oamenii să călătorească în Portugalia doar pentru a fi eutanasiați.

Legea legalizării eutanasiei se află acum în mâinile președintelui Marcelo Rebelo de Sousa, pentru promulgare. Acesta a declarat anterior că va respecta votul parlametului.

Au fost și politicieni care au criticat momentul votului, afirmând că din cauza pandemiei de coronavirus care afectează ţara „există o mare nelinişte, o mare teamă în rândul oamenilor care are legătură cu chestiuni de viaţă şi de moarte”.

De asemenea, două cămine de bătrâni din Portugalia, care au fost dur lovite de pandemie, au susținut, într-o scrisoare adresată parlamentului, că „aprobarea eutanasiei reprezintă o lipsă de respect pentru toţi aceşti oameni”.

În ultimii ani, Portugalia a luat diverse măsuri care susţin drepturile omului, printre care legalizarea avorturilor în 2007 şi autorizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex în 2010.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri