Parlamentul ungar blochează o încercare a lui Viktor Orban de a prelungi starea de urgenţă pe durată nedeterminată

Data publicării:
viktor orban vorbind furios
Premierul Ungariei, Viktor Orban. Foto: GettyImages

Parlamentul ungar a blocat luni prima încercare a executivului premierului Viktor Orban de a prelungi pe o perioadă nedeterminată starea de urgenţă decretată în urma epidemiei de coronavirus şi de a guverna prin decrete, inclusiv fără control parlamentar, relatează EFE, citată de Agerpres.

Toţi deputaţii opoziţiei, de la stânga şi până la extrema dreaptă, au respins propunerea ministrului Justiţiei de a fi adoptat prin procedură de urgenţă amendamentul legislativ care i-ar permite guvernului să suspende, „ca urmare a epidemiei”, aplicarea legilor în vigoare şi inclusiv activitatea parlamentară. Procedura de urgenţă avea nevoie de sprijinul a 159 din cei 199 de deputaţi, respectiv o majoritate de 80%, dar numai 137 au votat pentru.

Însă partidul premierului Viktor Orban, Fidesz, ar putea să obţină săptămâna viitoare adoptarea prelungirii stării de urgenţă prin procedură parlamentară ordinară, în acest caz majoritatea de două treimi deţinută de această formaţiune în legislativ fiind suficientă.

Amendamentul prevede, printre altele, pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru persoanele care publică ''informaţii false'' care ''zădărnicesc sau îngreunează'' combaterea coronavirusului.

Mai multe ONG-uri şi organizaţii internaţionale, precum Institutul Internaţional de Presă (IPI), au criticat proiectul. Acesta ''este un efort de consolidare a controlului asupra informaţiei şi poate fi utilizat pentru intimidare şi forţarea autocenzurii în ceea ce a mai rămas din presa independentă (în Ungaria)'', menţionează într-un comunicat directorul adjunct al IPI, Scott Griffen, această organizaţie solicitând de asemenea Comisiei Europene să exercite presiuni asupra Ungariei pentru a modifica proiectul.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, a declarat anterior că, ''în mod general'', măsurile adoptate de statele UE în cadrul stării de urgenţă pentru combaterea pandemiei de coronavirus trebuie să fie proporţionale şi provizorii, iar mass-media trebuie să rămână libere şi independente.

Ungaria are luni confirmate 167 de cazuri de Covid-19, dintre care şapte decese, dar Viktor Orban a admis că numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus este în realitate mult mai mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...