Partidul fermierilor e marele câștigător al alegerilor din Olanda. BBB se opune planurilor guvernului de reducere a emisiilor de azot

Data actualizării: Data publicării:
Elections: Demonstrations During Nos Election Debate, Den Bosch, Netherlands - 14 Mar 2023
Tractoare la Casa guvernului provincial din Brabantul de Nord, în timpul unor manifestații. Foto: Profimedia Images

Cele patru partide ale coaliţiei de centru-dreapta din Ţările de Jos au suferit pierderi semnificative în alegerile desfăşurate în această săptămână în cele 12 provincii, indică rezultatele preliminare, provocând o bulversare pe scena politică, transmite dpa, preluat de Agerpres.

Conform rezultatelor preliminare publicate joi, coaliţia va avea ceva mai puţin de o treime din cele 75 de locuri în Senat, camera legislativă superioară.

Pierderile electorale ameninţă stabilitatea guvernului liberalului Mark Rutte, punându-i sub semnul întrebării capacitatea de a trece prin parlament legi importante în materie de reformă agricolă, protecţie a mediului şi politică de azil.

„Aceasta nu este victoria pe care o speram”, a declarat Rutte după anunţarea proiecţiilor.

Mark Rutte conduce din 2010 guvernul Ţărilor de Jos.

La o zi după scrutinul de miercuri, ziarele au scris despre o „lecţie istorică” şi o „răfuială cu guvernul Rutte”.

Marele câştigător este Mişcarea Fermier-Cetăţean (BoerBurgerBeweging, BBB), care a strâns 19% din voturi, conform rezultatelor preliminare anunţate în cursul nopţii de postul public NOS.

În prima cameră, BBB a obţinut 15 locuri, la egalitate cu social-democraţii şi Verzii, care au candidat pentru prima dată împreună şi au înregistrat mici câştiguri. Pe de altă parte, creştini-democraţii, parteneri la guvernare, au pierdut aproape jumătate dintre mandate.

BBB, condusă de fermieri, a câştigat popularitate ca o voce ce se opune planurilor guvernului de reducere a emisiilor de azot. Fermierii protestează împotriva acestor măsuri de câţiva ani, uneori apelând la violenţă.

În jur de 13 milioane de cetăţeni au fost chemaţi să voteze în alegerile care stabilesc parlamentele celor 12 provincii. Votul decide în mod indirect componenţa Senatului din parlamentul naţional.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri