Partidul lui Emmanuel Macron se reinventează. Și-a schimbat din nou numele - Renaissance. Liderul francez devine președinte de onoare

Data actualizării: Data publicării:
Congres of the french political party Renaissance - Paris - 17 Sep 2022
Emmanuel Macron devine președinte de onoare al formațiunii înființate cu doar un an înainte de prima sa victorie la prezidențialele din Franța. Foto: Profimedia Images

La République en Marche (LREM), mişcarea politică a preşedintelui francez Emmanuel Macron, şi-a schimbat oficial numele sâmbătă în partidul Renaissance (Renaştere), notează AFP.

Creat cu doar un an înainte de instalarea sa la Palatul Elysée în 2017, instrument al realegerii sale în 2022, partidul lui Macron se reinventează, în contextul în care fondatorul său nu va putea solicita un al treilea mandat prezidenţial în 2027.

Militanţii s-au adunat în congres sâmbătă la Carrousel du Louvre la Paris, la câţiva metri de piramida unde cel mai tânăr preşedinte al Republicii a V-a şi-a sărbătorit prima sa victorie în 2017, conform Agerpres.

„Fără unitate, extremele vor predomina”, a avertizat sâmbătă Emmanuel Macron, acum preşedinte de onoare al Renaissance, reales în mai în faţa candidatei formaţiunii Rassemblement national (RN, extremă dreaptă), Marine Le Pen, care a obţinut peste 41% din voturile exprimate. Cu 2,6 milioane mai multe voturi decât în turul secund din 2017.

La legislativele din iunie, preşedintele reales a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Naţională, în timp ce RN şi-a doborât recordul cu 89 de deputaţi aleşi.

Prezentă la miting, premierul Elisabeth Borne a pledat încă o dată pentru „a depăşi” politic diferenţele dintre dreapta şi stânga, crezul şefului statului.

Noua conducere a Renaissance se află sub direcţia lui Stephane Séjourné, 37 de ani, fost colaborator al şefului statului şi preşedinte al grupului Renaissance din Parlamentul European.

El va fi înconjurat de secretari generali adjuncţi, printre care ministrul economiei, Bruno Le Maire, care se va ocupa de ideologie, şi ministrul de interne, Gérald Darmanin, de formare.

A fost necesar „să îi punem în jurul mesei pe toţi pretendenţii” la prezidenţialele din 2027, a explicat un executiv din fosta conducere, citat de AFP.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri