Pașaport diplomatic. „Premierul crizelor” despre lipsurile politicienilor proeuropeni

Data actualizării: Data publicării:
andrius kubilius foto fb

Andrius Kubilius este cunoscut drept „premierul crizelor”, la el în ţară, în Lituania. Şi-a căpătat renumele pentru că a condus ţara prin două dintre cele mai complicate perioade politice şi a ieşit învingător. Participă acum la alegerile europarlamentare din mai şi a vorbit cu sinceritate despre lipsurile politicienilor proeuropeni. Vedem interviul integral sâmbătă seară, după film, la emisiunea Paşaport diplomatic.

Cristina Cileacu: Dar cum rămâne cu publicul, pentru că vom avea alegeri europarlamentare în mai, la sfârşitul lunii mai, va şti publicul ce să voteze? Cum poate fi publicul convins să păstreze calea cea bună democraţiei?

Andrius Kubilius: Dacă aş şti toate răspunsurile...aş câştiga toate alegerile. Este destul de clar că un astfel de limbaj căruia eu îi spun limbajul duşmăniei, adică să spui cine este inamicul tău, se răspândeşte peste tot, în toate ţările, ţinteşte oamenii care simt cumva că sunt lăsaţi în urmă la nivel social şi economic, care devin frustraţi, anumiţi analişti politici îi numesc votanţi nervoşi, iar politicienii populişti sunt foarte buni în a vorbi cu ei într-un limbaj foarte simplu. Ştim cine este vinovat de faptul că tu te simţi atât de rău, ştim cine este duşmanul tău, sunt: elita politică, apoi Bruxelles, apoi democraţiile liberale, globalizarea şi putem să tot numim lucruri. Iar acest limbaj este cu adevărat eficient pentru a-i mobiliza pe aceşti oameni. Noi, cei care suntem proeuropeni, cei care suntem în favoarea politicilor raţionale, nu a populismului.

Cristina Cileacu: Şi a emoţiilor...

Andrius Kubilius: Da. Suntem mai slabi decât ei în trimiterea de mesaje atât de emoţionale. Aceasta este problema noastră, dar poate nu este doar problema politicii şi politicienilor, ci şi una care ţine de psihologia oamenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri